StoryEditorOCM

Blagdansko vrijeme doba je čestog razbolijevanja i ozljeđivanja kućnih ljubimaca. Donosimo popis na što trebate pripaziti

Piše M.P.
20. prosinca 2021. - 12:55

Božićne blagdane ne možete zamisliti bez drvca, poklona ispod njega, puno hrane...? Ako imate kućnog ljubimca, naročito ako je tek stigao u vaš dom, morat ćete pripaziti jer u ovo doba velike su šanse da se razbole ili ozlijede.

- Ne možete se osloniti na uobičajene navike s kućnim ljubimcem, pogotovo ako je prvi Božić - kaže veterinarka Katharina Reitl za Kurier.at, prenosi Slobodna Dalmacija.

Drvce mora biti čvrsto usidreno, staklene kugle koje mogu pasti i slomiti se moraju biti obješene izvan dosega.

Trepereće voštane svijeće na adventskom vijencu posebno su zanimljive mladim životinjama – i iznimno opasne. Osvijetljeno božićno drvce nikada ne smije ostati bez nadzora.

Prskalice su također opasne. Ako iskre udare u krzno, ozljeđuju kožu.

image
Jack Russell Terrier
Shutterstock

- Jedenje stvari koje nisu za životinje veliki je problem oko Badnjaka, kaže Reitl. Neki četveronožni prijatelji proždiru ono što im se nađe pred njuškom. Višak čokolade – možda uključujući aluminijsku foliju – može negativno utjecati posebno na zdravlje pasa; teobromin sadržan u kakau je toksičan za njih. Vrlo male količine teobromina su potrebne da nanesu ozbiljne posljedice na živčani sustav životinje. Na njega su posebno osjetljivi psi i mačke. Za pse do 10 kilograma već 50 grama mliječne čokolade može biti smrtonosno, a za malo veće pasmine smrtonosna je doza od oko 100 - 150 grama. Tamna čokolada s puno kakaa sadrži 8-10 puta više teobromina nego mliječna ili bijela čokolada.

- Posebno alergičari znaju patiti od gastrointestinalnog poremećaja zbog promjene prehrane, upozorava Reitl. Ono što nije namijenjeno psu ili mački mora se pospremiti jer svi znamo poslovicu: "Prilika čini lopove". U najgorem slučaju prijeti upala gušterače.

Mnogi vlasnici kupuju igračke za svoje kućne ljubimce, ali često ne razmišljaju o tome da su pojedine igračke opasne za njih. 

- Nije svaka igračka dobra - kaže veterinarka. Neke nekvalitetne igračke mogu se progutati, možda i samo neki dio nje te je potrebno da vlasnik dobro promisli prije kupnje.

26. travanj 2024 20:07