StoryEditorOCM
GastroPOVRATAK KORIJENIMA

Zaželjeli ste se dobrih starih okusa bakine spize? Pronašli smo pravu riznicu recepata, ove ćemo isprobati odmah za vikend

Piše Nina Glučina Ramadža
18. veljače 2022. - 17:03

U moru food blogera i instagramera pronašli smo pravo osvježenje, Balkansku domaćicu koja nas je privukla starinskim,možda već i pomalo zaboravljenim, ali uvijek ukusnim receptima, donosi Slobodna Dalmacija.

Rođena u Šumadiji u Srbiji, Balkanska domaćica odselila se u SAD kada je imala pet godina. Iako je veći dio života provela u SAD-u, korijeni je čvrsto povezuju s domovinom.

Svaki posjet za nju je kao da se vraćakući nakon dugog putovanja. Za sebe kaže da uživa u učenju i usavršavanju starih tradicionalnih recepata, lijekova i tradicija.

Slatke kiflice s džemom

Sastojci:

2 velika jaja

2 šalice (500 ml) punomasnog mlijeka, toplo

1/2 šalice (130 ml) vode, tople

1 žlica aktivnog suhog kvasca (1 kesica 7-12 g)

1/2 štapića (75 g) maslaca, otopljenog

1 žlica vanilin šećera (1 kesica)

4 žlice (50 g) šećera

1/2 čajne žličice (3 g) soli

6-7 šalica (720-840 g) ili više višenamjenskog brašna

Dodatno

1/2 štapića (75 g) maslaca, otopljenog

1 jaje, umućeno

Džem po izboru

Šećer u prahu

Upute:

U malu zdjelu ili šalicu dodajte vodu, suhi kvasac i žlicu šećera. Pokrijte i stavite na toplo mjesto da se kvasac aktivira.

U veću zdjelu za miješanje dodajte jaja, mlijeko, otopljeni maslac, vanilin šećer, preostali šećer i sol. Dobro umutiti da se svi sastojci sjedine. Zatim dodajte kvasac i promiješajte.

Počnite dodavati brašno po malo dok se tijesto ne sjedini u kompaktnu masu koja je malo ljepljiva. Trebao bi se odvojiti od stranica zdjele. Nastavite dodavati brašno malo po malo dok ga ne budete mogli ugodno mijesiti, a da se ne lijepi za ruke. Možda će vam trebati između šest i sedam šalica brašna da biste postigli ovaj rezultat.

Mijesite tijesto najmanje osam minuta dok ne postane glatko. Volim to raditi ručno, ali možete koristiti i mikser s nastavkom za tijesto. Bitno je da ga dobro umijesite da postane potpuno glatka.

Nakon što zamijesite tijesto, poklopite i ostavite 30-60 minuta da se udvostruči. Količina vremena ovisi o tome koliko je vaš prostor topao.

Kad je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Ponovno ga kratko premijesite pa izrežite tijesto na črtiri jednaka dijela. Svaki komad umijesite i oblikujte u kuglu. Pokrijte kuhinjskom krpom i ponovite s preostalim komadima.

Zagrijte pećnicu na 350F/175C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Staviti na stranu.

Počnite s prvom loptom tijesta koju ste umijesili. Razvaljajte tijesto u krug pazeći da tijesto bude tanko.

Zatim nožem izrežite tijesto okomito i vodoravno. To će rezultirati četiri trokuta. Svaki trokut prepolovite po dužini tako da na kraju dobijete osam trokuta.

Na širi kraj svakog trokuta stavite žličicu džema, a zatim zarolajte prema sredini da dobijete roladu u obliku polumjeseca. Svaku gotovu kiflicu stavite na lim za pečenje, malo ih razmaknite jer će narasti.

Ponovite korake s preostalim tijestom.

Lim za pečenje pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se gotove kiflice dižu još 30 minuta. Lagano će se podići.

Svaki polumjesec premažite razmućenim jajetom i pecite 30-35 minuta dok ne porumeni. Kad je pečeno izvadite iz pećnice, svaku premažite s malo otopljenog maslaca i prekrijte plehom aluminijskom folijom na pet minuta da kiflice omekšaju.

Skinite aluminijsku foliju i pokrijte ih kuhinjskom krpom da se ohlade. Kad se potpuno ohlade pospite šećerom u prahu i poslužite!

03. svibanj 2024 07:23