Posni petak pravo je vrijeme za proljetne složence ili vege lazanje. Domaće lazanje sa špinatom poslužene uz maslinovo ulja začas se slože i uživaju.
Za proljetne lazanje će vam trebati uz kore za lazanje i 300 grama pomadora koje još nisu u sezoni te 200 grama tikvica koje upravo stižu u prodaju iz staklenika.
Za lazanje trebat će još 200 g špinata, 1 glavica luka, 200 g mladog luka, 300 g parmezana, 3 žlice maslinova ulja,grančica svježeg bosiljka i decilitar domaće salse od pomadora, sol i papar
Priprema:
Na ulju u popržite nasjeckani luk i povrće, pomadore, tikvice i mladi luk, a kad sve omekša, dodajte bosiljak i salsu od pomadora. U posudu za lazanje posložite kore, na kore stavite red povrća koje ste prokuhali, stavite red špinata koji i ne trebate kuhati. Ponovno slažete koru na to pa ponovno povrće, špinat i sir. Na zadnju koru posložite špinat, povrće i sir. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Nakon što posložite lazanje, stavite ih peći na 35 do 40 minuta, ovisno o jačini pećnice.