Redovita konzumacija crvenog mesa povezana je s povećanim rizikom od razvoja visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka što može dovesti do bolesti srca, a povećava I rizik od razvoja određenih vrsta raka, piše Eatthis.com, a prenosi Slobodna Dalmacija.
Većina crvenog mesa je i procesuirana pa sadrži puno soli, poput kobasica, hrenovki, slanine što opet povećava rizik od visokog tlaka.
Isto tako važan je i način pripreme.
Recimo, meso s grila koje je zagorilo sadrži štetne karcinogene koji povećavaju rizik od raka.
Evo tko bi ga točno morao češće izbjegavati:
Osobe koje imaju visok kolesterol
Ljudi s visokim kolesterolom ne bi trebali svaki dan jesti odreske ili hamburgere, navodi se jer će konzumiranje crvenog mesa povećati razinu kolesterola. Savjetuje se i smanjiti jedenje crvenog mesa na jedanput ili dvaput mjesečno.
Osobe s alergijom na crveno meso
Kod osoba s alergijom konzumiranje mesa može uzrokovati mučninu, povraćanje, žgaravicu, proljev, kašalj, pad krvnog tlaka, jaku bol u trbuhu i oticanje usana, očiju ili grla.
Osobe sa srčanim bolestima
Osobe koje imaju srčane probleme trebaju biti oprezne s jedenjem crvenog mesa.
Naime, vjerojatno je da već imaju nakupljeni nezdravi plak u arterijama pa bi trebali konzumirati hranu koja ne sadrži nezdrave masnoće poput zasićenih masti koje mogu uzrokovati još veće nakupljanje plaka.
Osobe s bolestima bubrega
Visokoproteinske dijete mogu dodatno naštetiti bolesnim bubrezima.
Preporučuje se smanjenjiti unos između 0.6 i 0.8 grama proteina po kilogramu težine ovisno u funkciji bubrega.
Osobe s obiteljskom povijesti određenih vrsta raka
Česta konzumacija crvenog i prerađenog mesa povećava rizik od razvoja raka debelog crijeva, pokazuju istraživanja.
Stoga bi osobe s obiteljskom poviješću raka debelog crijeva trebale biti opreznije s jedenjem ove vrste mesa.