Ajurveda je tradicionalna indijska praksa usmjerena na zdravlje i dugovječnost koja navodi da je važno jesti voće u odgovarajućim količinama i u odgovarajuće vrijeme, kako bi se iskoristile njegove zdravstvene prednosti i spriječile negativne posljedice.
Voće nam osigurava vitamine i minerale, vlakna i fitonutrijente koji pomažu našem imunitetu, krvnom tlaku, hormonima, štite nas od bolesti i održavaju mladolikost. Ajurvedska liječnica dr. Dimple Jangda dijeli tri pravila za jedenje voća, piše živim.hr.
1. JEDITE GA SAMO
Nemojte miješati voće s drugim skupinama namirnica poput mahunarki, povrća, žitarica, mlijeka, jogurta i mesa jer se te kombinacije pretvaraju u neprobavljivi metabolički otpad ili postaju toksične.
Voće se brže probavlja nego ostale namirnice, pa se zato i zasebno jede.
2. NE NAKON ZALASKA SUNCA
Nemojte jesti voće navečer, jer probavni enzimi iz voća mogu utjecati na kvalitetu sna. Jedenje voća netom prije spavanja također može uzrokovati skok šećera, što neke razbuđuje pa ne mogu zaspati.
3. NE MIJEŠAJTE VOĆE IZ RAZLIČITIH SKUPINA
Voće brzo fermentira i može uzrokovati probavne smetnje, a na temelju funkcija koje obavljaju, prema ajurvedi, postoje tri široke kategorije voća koje ne bismo trebali miješati:
• Adstrigentno voće poput jabuka, krušaka, nezrelih banana, brusnica, šipka, bobičastog voća, trešanja, jagoda i lubenica dominantno je u zraku i zemlji. Pomaže u toniziranju i zatezanju tkiva, smanjuje znojenje i otklanja višak topline.
• Kiselo voće poput limete, limuna, cherry rajčice, naranče, mandarine, grejpa, kiselog bobičastog voća, višanja, kiselog grožđa, kivija, zelenog manga i rabarbare lagano je, vlaži usta i povećava lučenje sline i žuči te pomaže u čišćenju tkiva.
• Slatko voće poput manga, zrelih banana, papaje, mošusnih dinja, breskve, avokada, ananasa, šljiva i bundeve pomaže u izgradnji i njezi tijela. Slatki okus pomaže u izgradnji tkiva poput kostiju, mišića, zuba, noktiju i kose, zbog čega mala djeca žude za slatkim okusom.