StoryEditorOCM
GastroVRHUNSKA JESENSKA DELICIJA

Ukusni slatkiš: Ovim sočnim torticama od kruške, čokolade, ruma i cimeta stvarno je teško odoljeti

Piše DV/ Dobra hrana
21. studenog 2021. - 11:02

Za nedjelju vam nudimo jesensku deliciju kojoj je teško odoljeti, tortice od kruške sa začinima.

Za muffine će vam trebati:

250 g glatkog brašna

120 g šećera

100 ml suncokretova ulja

150 ml mlijeka

3 jaja

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

prstohvat sol

žličica cimeta

prstohvat kardamoma

2 kruške

Za pire od krušaka:

800 g krušaka

100 g šećera

2 vanilin šećera

Za kremu:

250 ml vrhnja za šlag

150 g čokolade za kuhanje

100 g čokolade u prahu

žličica ruma

Za dekoraciju:

kruške

75 g šećera

50 ml vode

image

Ponuda voca i povrca na trznici
 
Duje Klaric/Cropix

Priprema:

Najprije pripremite tijesto za biskvit. U posudu za miksanje stavite jaja te miješate. Dodajte obje vrste šećera i dobro zapjenite s jajima. Zatim dodajte ulje, mlijeko i koricu limuna. Brašno, prašak i začine dodajte na kraju. Smjesu izlijte u veće kalupe za muffine do polovice. Kruške ogulite i naribajte na ribež. Rasporedite po vrhu tijesta za biskvit. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C oko 18-20 minuta. Dok se tijesto peče, pripremite pire od krušaka. Kruške dobro operite, ogulite i narežite na jednake kockice. Stavite u posudu, dodajte obje vrste šećera i nekoliko žlica vode. Stavite na vatru i lagano kuhajte dok kruške sasvim ne omekšaju. Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom u pire. Pustite da se ohladi.

image
Jesenska delicija s kruškom
Cropix

Kako biste pripremili kremu, otopite čokoladu na pari, a kada postane mlaka, dodajte čokoladu u prahu te miješajte da se sastojci sjedine. Pustite sa strane da se smjesa ohladi. Vrhnje za šlag izmiksajte u čvrsti snijeg. Malu količinu šlaga dodajte čokoladi te kružnim pokretima špatulom lagano miješajte. Činite to sve dok ne sjedinite sve sastojke. Na ohlađeni biskvit stavite sloj pirea od krušaka, zatim slastičarskom vrećicom s omiljenim nastavkom nanesite kremu. Ukrašene kolače stavite na hladno da se krema malo stisne.

Krušku narežite na tanke šnite. U 50 ml vode stavite 75 g šećera i otopite na laganoj vatri. Smjesu malo ohladite. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Svaku šnitu kruške umočite u smjesu vode i šećera i stavite na papir. Stavite u pećnicu zagrijanu na 100°C i sušite jedan sat na jednoj te drugi sat na drugoj strani. Pustite da se ohlade, a zatim njima ukrasite muffine.

18. travanj 2024 20:54