StoryEditorOCM
GastroNije svejedno

Trebamo li namočiti tek narezani kupus u vodi prije korištenja? Ovo pitanje izaziva kontroverze, evo o čemu se radi...

Piše T. S. M./sd
29. veljače 2024. - 20:43

Kako vi postupate kad pripremate glavati kupus, bilo na salatu ili u nekom drugom jelu? Mislimo na detalj vezan uz pranje: smatrate li da mu je dovoljno odstraniti vanjske listove da bi se ostatak mogao koristiti bez ispiranja ili namakanja ili pak vjerujete da ga je potrebno staviti pod vodu i nakon što ste ga narezali?

Vjerovali ili ne, ovo pitanje izaziva kontroverze, u što se možete uvjeriti ako vam se da malo guglati. Nama se dalo pa imamo odgovore. I nije svejedno, donosi Slobodna Dalmacija.

Dakle, prema jednima, sasvim je dosta skinuti vanjske listove pa naribati ili narezati kupus i koristiti ga po želji, dok drugi tvrde da bi ga ipak trebalo isprati nakon što je nasjeckan. Razlog su sitne bubice, gliste i pužići koji se vole zavući duboko između listova. Neke ova ideja užasava jer smatraju da se time ispire okus te tvrde kako salata od kupusa nikad neće biti jednako dobra ako se u nju stavi mokri kupus. Voda će, kažu, razvodniti preljev pa će salata biti bljutava.

Kao rješenje nudi se ideja o prethodnom - dakle prije rezanja - namakanju kupusa u slanoj vodi. Slana će voda istjerati sve sitne uljeze, a sve što treba napraviti da ne bi utjecala na okus je dobro otresti glavicu kupusa prije nego se pristupi usitnjavanju. 

27. travanj 2024 09:18