Kada jutrom žurite, u školu, na posao, najjednostavnije vam je onako, "u trku", uzeti bananu i pojesti je. Putem, najčešće. Time ste stavili "viđeno" na doručak. Brzinski doručak.
Ali, nije vam to dobar odabir! Neki bi čak rekli kako je banana za doručak prilično loša ideja.
- Ne jedite banane ujutro - tvrdi to britanski stručnjak za prehranu dr. Daryl Gioffre.
Razlozi tome, pojasnio je stručnjak, je u visokom udjelu šećera od 25 posto i činjenici kako je banana umjereno kisela, što nepovoljno utječe na šećer u krvi i acidobaznu ravnotežu. Taj stručni dio nismo u potpunosti razumjeli, ali smo shvatili dr. Gioffreja kada je kazao kako se banane trebaju jesti u kombinaciji s drugom zdravom hranom, donosi Slobodna Dalmacija.
- Doručak s bananom trebate uravnotežiti zdravim masnoćama, jer ako to ne uradite mnoge dobrobiti banane se gube, pa šećer u krvi i kiseline rastu - kaže britanac.
Njemački nutricionist, internist i dijabetolog dr. Matthias Riedl vjeruje kako u ničemu ne valja pretjerivati, pa ni u - zabranama. Banana natašte je štetna, veli, samo ukoliko ih pojedete previše.
- Činjenica je da banane sadrže puno fruktoze, pa pretjerana konzumacija može biti loša po zdravlje. Ako je jedete previše imate problem: fruktoza naime potiče masnu jetru, dijabetes i pretilost - kaže dr. Riedl dodajući lakonski kako je još gore od banane pojesti kakvu slatku roladu ili mješavina muslija s 25 posto šećera.
- Banana sadrži i vrijedna dijetalna vlakna koja su dobra za crijevnu floru - podsjeća.
I on se slaže kako banane valja spariti s drugom hranom bogatom hranjivim tvarima kako biste dobro započeli dan. Umješajte je u shake ili u muesli.