Naranče i limuni u punom su cvatu. Sad je vrijeme za napraviti liker od cvjetića naranče. Poručuje to Jadre Ničetić dubrovačka gastro istraživačica, autorica bestelera Dubrovački komini u kojem je sažela povijesne i tradicionalne recepte, savjete i mudrosti Dubrovnika i njegove okolice. Mnogi su stari recepti otrgnuti iz povijesnog zaborava, njenim marnim istraživanjem, a također ih nesebično dijeli sa svoje Facebook grupe Dubrovačka gastro tradicija. Donosimo dva recepta za liker od narančina cvijeta kako se nekada u dubrovačkim kominima radio, obavezno od pupoljaka, a ne rascvjetana cvijeća.
I. LIKER OD CVJETOVA LEMUNA I NARANČE
Po kila cukara se kuha 10 -15 minuta s po litre vode u koju treba staviti štapić razrezane vanilije i lemunovu koricu. Napose ispržiti (karamelizira) 1-2 ožice cukara s malo vode pa uliti u gornju smjesu. Kad se ohladi, dodati 6 deka narančinih i lemunovih pupova, jedan list ljute naranče, a na finimentu dodati kvarat litre špirita ili jake rakije. Dobro zatvoriti i ostaviti da tako stoji. Cijediti prema potrebi.
Taj se liker nekada jako cijenio i često se stavljao u kolače, a zovu ga i voda od narančina cvijeta.
II. LIKER OD NARANČINA CVIJETA
– Taj se liker često pio prije spavanja za mirnu noć. Spominje se i u popisu darova koje su stari Dubrovčani nosili Osmanlijama, toliko je bio cijenjen – kaže Ničetić.
U litru rakije staviti 10 deka narančinih pupova i cvjetova da stoje 4 dana. Nakon toga procijediti i dodati 30 deka cukara prokuhanog u po litre vode pa dobro izmiješati i uliti u boce.