StoryEditorOCM
Gastropametna bića

Psi imaju osobinu na kojoj bi im mogli pozavidjeti mnogi ljudi

Piše mozaik sd
26. travnja 2023. - 12:03

Dobrome dijelu ljubitelja pasa poznate su njihove vrline, od inteligencije i motoričkih sposobnosti do njuha i privrženosti.

Ipak i dio njih mogli bi iznenaditi rezultati istraživanja koje je provodio stručnjak za kognitivni razvoj životinja Akiko Takoaka, istraživač na Odsjeku za psihologiju na Sveučilištu u Tokiju.

Dugogodišnje studije njegova tima dovele su do istog zaključka: psi znaju kada su prevareni, a istovremeno pamte tko im je to učinio, nakon čega gube povjerenje u tu osobu.

U jednom volonter je pokazao zdjelicu s hranom nekolicini testnih pasa, dok je druga osoba ponudila praznu zdjelicu, i to nekoliko puta. Rezultat je bio zanimljiv - psi su pamtili tko ih je prevario, pokazujući ljutnju ili ravnodušnost prema njemu, dok su prema onima koji ih nisu prevarili pokazivali naklonost.

image

Pas brzo prepozna kakav je tko i to dugo pamti

Shutterstock

Druga studija pokazala je da psi također mogu razumjeti kada je netko neugodan prema njihovoj ljudskoj obitelji te su se ponašali u skladu s tim.

Neki volonteri tada su se lijepo ponašali prema vlasniku psa u njegovoj prisutnosti, dok su se drugi ponašali neugodno i vikali na vlasnika pokazujući agresivne geste. Volonteri koji su se ljubazno ponašali prema vlasnicima naišli su na prihvaćanje i ljubaznost ljubimaca, dok su oni koji su bili neugodni naišli na stav odbijanja ili neprijateljstva, piše National Geographic.

Istraživanje je dakle pokazalo da psi znaju detektirati ljude koji su ih prevarili, kao i one koji se loše ponašaju prema njima i njihovim vlasnicima te da im to pamte. Ta osobina dobro bi došla i ljudima, koji ponekad olako prelaze preko toga pa puštaju da ih se višekratno vara i bivaju dobri prema ljudima koji se prema njima loše ponašaju, prenosi Slobodna Dalmacija.

image

Psi mogu iščitati znakove koje ljudi ne mogu (ilustracija)

Shutterstock
27. travanj 2024 05:42