StoryEditorOCM
GastroUČIMO

Pomoć iz prirode: zeleno povrće, luk i batat - saveznici u borbi protiv raka i jačanju imuniteta

Piše Ana Špoljarić/Živim
18. kolovoza 2023. - 07:02

Hrana koju konzumiramo igra važnu ulogu u kvaliteti našeg zdravlja. Godine jedenja nutritivno siromašne hrane dovode do nepovoljnih učinaka za naše tijelo. Uz to, često ignoriramo simptome stresa sve dok ne otkrijemo da nam je zdravlje ozbiljno ugroženo poput dobivanja dijagnoze raka. Iako postoje različiti standardni medicinski postupci koji se koriste za liječenje raka, činjenica je da ove metode liječenja mogu iscrpiti tijelo koje je potrebno hranjivih tvari i minerala, piše Živim. Stoga je vrlo važno konzumirati hranu koja podupire cjelokupno zdravlje i dobrobit.

U nastavku donosimo šest prirodnih namirnica koje pomažu u prevenciji raka i jačanju imunološkog sustava.

1. Zeleno lisnato povrće

Ako želite svom tijelu osigurati hranjive tvari i minerale koji su mu potrebni za borbu protiv raka i jačanje imunološkog sustava, zeleno lisnato povrće je obavezno. Rak i mnoge druge bolesti ne mogu napredovati u alkalnom okruženju. Kako bi se stvorila alkalna sredina u tijelu, važno je konzumirati hranu koja je bogata klorofilom. Možete odabrati bilo koje dostupno zeleno lisnato povrće. Popularni izbori uključuju špinat, kelj i blitvu. Ovo, ali i ostalo zeleno povrće sadrži izotiocijanate koji pomažu detoksicirati stanice. Isto tako, lisnato zeleno povrće obiluje vitaminima A i C koji pomažu u potpori imuniteta.

image
Shutterstock

2. Kurkuma

Dok kuhate zeleno povrće, razmislite od dodavanju zdravih začina protiv raka poput kurkume. Ovaj začin zlatne boje tradicionalno se koristi u mnogim indijskim jelima. Sadrži sastojak kurkumin za koji je poznato da smanjuje veličinu kancerogenih tumora. Kurkuma se bolje apsorbira u kombinaciji s crnim paprom. Zato, razmislite o korištenju kurkume i crnog papra u jajima za doručak kao jednostavnom, a učinkovitom načinu u borbi protiv raka i smanjenju tumora. Uz to, ovaj će vas fini obrok održati sitima i zdravima.

3. Povrće iz porodice kupusnjača

U borbi protiv raka i jačanju imunološkog sustava pomoći će povrće iz skupine kupusnjača. Brokula, cvjetača, kelj, crna rotkva, primjeri su nekih od ukusnih opcija koje možete uvrstiti u svoj svakodnevni obrok.Ovo povrće sadrži niz hranjivih tvari koje pomažu u sprječavanju nastanka raka. Bogato vlaknima, kupusnjače pomažu tijelu u eliminaciji nakupljenih toksina u tijelu. Također sadrže izotiocijanate koji razgrađuju karcinogene.

4. Luk, poriluk i češnjak

Ovo povrće može značajno ojačati funkciju imunološkog sustava. Sadrže snažne spojeve alliuma koji sprječavaju ulazak kancerogenih spojeva u stanice. Uz to, češnjak se pokazao iznimno snažnom namirnicom u jačanju imunološkog sustava i uništavanju stanica raka. Zapravo, studije su pokazale da češnjak smanjuje rizik od raka želuca i debelog crijeva.

image
Shutterstock

5. Narančasto voće i povrće

Bundeve, naranče, mrkva i slatki krumpir (batat) imaju jarko narančasti pigment zahvaljujući karotenoidima, antioksidansima iz skupine vitamina A, a uključuju beta-karoten, lutein, alfa-karoten, kriptoksantin i likopen. Poznato je da ove tvari pružaju mnoštvo korisnih svojstava u borbi protiv raka te jačanju imunološkog sustava.

image
Shutterstock

6. Bobičasto voće

S visokim sadržajem antioksidansa i vitamina A i C, bobičasto voće također pripada skupini prirodnih namirnica u borbi protiv raka i jačanju imuniteta. Borovnice, jagode, maline, trešnje i kupine samo su neki od primjera dostupnih opcija. Antioksidativna svojstva bobičastog voća pomažu u smanjenju oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Ako tražite načine za borbu protiv raka, počnite s prehranom. Konzumirajte hranu koja će ojačati vaš imunološki sustav i zaštititi zdrave stanice, piše Živim.

27. travanj 2024 23:14