StoryEditorOCM
GastroNIJE BILO LAKO

Pokušavate prestati jesti bijeli kruh? Ova je žena podijelila svoje iskustvo: ‘Smršavila sam pet kilograma u mjesec dana, ali bilo je i neugodnih iznenađenja...‘

Piše Mozaik SD
16. veljače 2022. - 20:00

Autorica teksta na srpskom portalu Stil podijelila je svoje iskustvo s promjenom prehrambenih navika. Izbacila je bijeli kruh, kao i bijelo brašno uopće, prenosi Slobodna Dalmacija.

To je za nju, kako kaže, bio velik izazov, budući da je do te odluke bijeli kruh jela u velikim količinama, pogotovo za doručak. Nabrojala je sve što je primijetila nakon mjesec dana.

1. Stalno sam bila gladna

Prvih sedam dana nisam se mogla najesti. Stalno sam osjećala glad. Kruh mi se jeo, kolači su mi se jeli, kiflice sam sanjala... U pekaru nisam smjela ni poviriti. Doručak je bio najkritičniji jer sam morala promijeniti pristup tom obroku. Umjesto da odem u pekaru i kupim nešto za doručak, morala sam na posao nositi kuhana jaja, heljdinu kašu ili bilo što drugo što bi me moglo držati sitom do povratka kući. Ali nakon par dana, organizam se navikao, iako krize osjećam i sada, mjesec dana od odbacivanja kruha.

2. Smršavila sam pet kilograma

Jedino što sam promijenila u prehrani je to što sam izbacila kruh. Sve ostalo je ostalo isto. Da napomenem kako se nikad nisam hranila nezdravo, osim tog doručka koji je mahom bio obrok iz pekare.

Nastavila sam vježbati kao i prije, jesti domaća kuhana jela za ručak (sarma, bob, grašak), ali samo bez kruha. Nakon mjesec dana vidno sam smršavila, a vaga je pokazala pet kilograma manje.

3. Imala sam grčeve u nogama

Prva dva tjedna sam bila potpuno izbacila ugljikohidrate. Odmah su počeli grčevi u nogama, što nikad prije nisam doživjela. Noću nisam mogla spavati i nakon što sam se konzultirala s doktorom, predložio mi je da u prehranu vratim ugljikohidrate, sve osim kruha. Nakon toga su grčevi postepeno prestali. Kruh je bogat elektrolitima, a kad tijelo ne dobiva dovoljno ovih esencijalnih hranljivih tvari, to dovodi do grčeva.

4. Bila sam umorna

To je onaj osjećaj kad krenete na dijetu pa tijelo ne može shvatiti zašto sada nema onoga na što naviklo, pa se buni velikim umorom i jakim glavoboljama. To je ono što mi je najviše smetalo tijekom odvikavanja od kruha.

5. Stalno mi se jelo slatko

Bila sam odlučna da neću pokleknuti, ali tijelo mi je žudjelo za slatkišima. Liječnik mi je objasnio da moje tijelo traži energiju na koju je naviklo. Kad se osjećamo umorno i iscrpljeno, prirodno posežemo za hranom koja nam može brzo dati energiju, kao što su slatkiši i zaslađena pića. Iako umjereno jedenje kruha neće dovesti do viška kilograma, jedenje kolačića i čokolade kad god se osjećate iscrpljeno svakako može.

Stoga sam odlučila da nakon mjesec dana u ponovo počnem jesti kruh, ali integralni, od cijeloga zrna. Ovako spremljen, najčešće domaći, kruh sad mi traje i po tjedan dana, jer mi je dovoljna jedna kriška dnevno, prenosi Stil.

28. svibanj 2023 23:38