StoryEditorOCM
Gastrovrijeme je detoks

Dubrovačka nutricionistkinja Mirna Rakigjija savjetuje kako se oporaviti od blagdanskih trpeza

Piše Silvia Rudinović
29. prosinca 2023. - 20:09

Ovih se prazničkih dana iz zamrzivača vade čuvani, najbolji komadi mesa ili ribe, kupuju delicije i pripremaju posebni, svečani jelovnici na kojima su redovito masnija hrana i slastice. I, sve se to zalije dobrim vinom, kuhanim džinom i ostalim alkoholnim pićima, koje tko voli. Što nutricionisti kažu o prejedanju za vrijeme blagdana, s što o popularnom provođenju detoksa po Novoj godini? Koliko je teško pridržavati se savjeta nutricionista, pitanja su na koja odgovara Mirna Rakigjija, magistra nutricionizma:

image

Mirna Rakigjija, magistra nutricionizma

Vedran Levi/Vedran Levi

U radu s ljudima koji žele poraditi na svom zdravlju povećanjem kvalitete prehrane često mi kažu: „Pa ti nisi uopće stroga“ ili „Zar stvarno smijem jesti kruh, a na dijeti sam?!“. Priča o tome kako trebamo doživljavati hranu za blagdane daje odgovor na to kako to da nutricionisti koji se drže pravila struke nisu strogi.

Hrana nije samo izvor nutrijenata!

Mediteranska prehrana smatra se jednim od najzdravijih načina prehrane. Već duže vrijeme znamo da njeno blagotvorno djelovanje na zdravlje ne dolazi samo od obilja voća i povrća, mahunarki, ribe i maslinovog ulja. Više od deset godina, piramida mediteranske prehrane u svojoj bazi (njenom najvažnijem dijelu) prikazuje obitelj koja sjedi zajedno za stolom. U našem užurbanom načinu života zaboravili smo na socijalnu i emocionalnu komponentu hrane koja je jednako važna za zdravlje kao i ona fiziološka. Zbog toga je blagdanski stol još važniji kako bi nas podsjetio na to. Osim što za blagdane zajedno jedemo, blagdani su vrijeme i kada možemo cijelu obitelj uključiti u pripremu hrane. Priprema hrane i zajednički obrok temelj su za izgradnju pravilne prehrane kod djece. U vremenu izobilja u trgovinama, kada je gotovo sva hrana dostupna kroz cijelu godinu, vrijednost obroka kod kuće je upravo u vremenu provedenom u pripremi.

image
Sasa Buric/Cropix

Savjeti nutricionista u ovom blagdanskom razdoblju su:

1. Blagdani nisu vrijeme za dijetu i restrikcije;

2. Uključite obitelj i prijatelje u pripremu hrane – osobito malu djecu. Prema istraživanjima, djeca, osobito ona izbirljiva, puno će prije prihvatiti novu hranu ako su i sama sudjelovala u izradi;

3. Uživajte i razgovarajte o hrani, razmjenjujte recepte i pokušajte doživjeti svaki okus.

image

Na trpezi su ovi dana često pečeno meso i patate

Vedran Peteh/cropix/

Ipak, moramo se osvrnuti na činjenicu da su Hrvati jedna od najdebljih nacija u Europi, stoga su tu i savjeti kako uživati u hrani, a ne pretjerati:

1. Kada punite tanjur pobrinite se da 50 posto tanjura zauzima povrće (prilog ili salata);

2. Uz obroke koji uključuju krumpir, tjesteninu, rižu ili mlince dobro je izbjegavati kruh;

3. Pored brojnih kolača ne zaboravite na voće;

4. Imajte na umu da gazirani sokovi i alkohol uvelike doprinose dnevnom unosu kalorija.

image
Berislava Picek/Cropix/

Što ako smo već pretjerali i sada nas obasipaju informacije o prijeko potrebnom detoksu?

Detoks programi kakvi se mogu pronaći na internetu mogu varirati od onih neučinkovitih do onih koji zbog svog trajanja i načina provođenja mogu biti opasni. Ne preporuča se dugotrajno provođenje dijeta s ograničenim brojem i vrstom namirnica. Takav način prehrane može biti opasan i u najmanju ruku kontraproduktivan.

Naše tijelo samo provodi detoks. Vrijedno ga obavljaju jetra i bubrezi, ali i debelo crijevo, limfa i koža. Jetru koja je u zadnje vrijeme radila “prekovremeno” radije počastite prehranom koja će uključivati sve skupine namirnica s naglaskom na integralne žitarice, voće i povrće, orašaste plodove, mahunarke i ribu.

image

Nakon dočeka, preporučuju se variva s mahunarkama
 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Za zdravu jetru važna je i pravilna funkcija bubrega stoga ne zaboravite unositi dovoljno tekućine! Voda, čajevi i povrtne juhe najbolji su izvor tekućine.

Dakle savjeti za detoks su:

1. Povrtne juhe (mrkva, brokula, tikva neke su od najčešćih izbora);

2. Variva s mahunarkama (slanutak, grah, mahune, leća);

3. Uvrstite barem 2-3 puta tjedno ribu;

4. Voće kao izvrstan izvor vode i vitamina.

image

Krem juha od buče

Neja Markičević/cropix/

Imate li još predrasude prema nutricionistima?

Nerijetko nutricioniste doživljavamo kao ljude koji u svoju prehranu nikada ne uključuju premasnu ili preslatku hranu. Nutricionist jede isključivo voće, povrće, piletinu i neku hranu čije ime većina ljudi ne zna niti izgovoriti. A ako vas slučajno vide da jedete hamburger, pizzu ili komad torte, gledat će vas poprijeko i reći vam kako je to jako štetno za vaše zdravlje.

Ovo je nažalost predrasuda koja se temelji na informacijama koje prikupljamo na nepouzdanim adresama.

Nadam se da su vam ovi jednostavni savjeti i pogled na dvije teme o kojima smo svi barem jednom razgovarali u ovo blagdansko vrijeme razbili predrasudu prema „strogim“ nutricionistima.

26. travanj 2024 22:41