StoryEditorOCM
GastroVRLO JE POPULARNA

Panceta je hrana spojenih suprotnosti, no je li dobra ili loša riješeno je jednom zauvijek

Piše dv
13. siječnja 2023. - 19:27

Slanina je možda na lošem glasu kao nezdrav prehrambeni proizvod, no je li to doista tako? Slanina je vrlo popularna namirnica. Dodatak je mnogim jelima, a neizostavan je pojačivač okusa, prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, slanina ima puno soli i masnoće, a poznato je da je prekomjeran unos soli i masnoća povezan s rizikom od razvoja raznih bolesti i stanja, poput visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola, raznih oblika raka. No, ima i neke pozitivne učinke na zdravlje, piše zadovoljna.rs.

Tipična porcija kuhane slanine od 100 grama, prema stručnjacima, sadrži: 37 grama visokokvalitetnih životinjskih proteina, vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12 te pristojne količine minerala željeza, magnezija, cinka i kalija. Međutim, sve hranjive tvari koje se nalaze u slanini nalaze se i u drugim, manje prerađenim proizvodima od svinjskog mesa.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne debljaju nas masti, već ugljikohidrati. Znanost potvrđuje da se dijetom s malo ugljikohidrata može smršaviti. Mnogi misle da nam ugljikohidrati daju energiju, no čak su i naši preci svoju energiju nadopunjavali masnoćama koje su dokazano učinkovitije u održavanju energije.

Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete dulje biti siti nego ako jedete ugljikohidrate, a puna je i proteina koji su ključni sastojak zdrave prehrane. Također savršeno pomaže kod mamurluka. Britanski su znanstvenici povezali konzumaciju slanine sa smanjenjem učinaka mamurluka. Otkrili su da slanina sadrži aminokiseline koje služe kao zamjena za neurotransmitere, čiji se broj ubrzano smanjuje tijekom intenzivnog konzumiranja alkohola.

Slanina sadrži mikronutrijent kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dijela rezerviranog za pamćenje. Studija sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini sugerira da isti sastojak može pridonijeti boljem razvoju mozga nerođenog djeteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.

Priprema slanine je brza i izuzetno jednostavna. Možete je pripremati u mikrovalnoj, ali i bez nje. Jednako dobro pristaje za doručak, ručak i večeru, u kombinaciji s raznim dodacima i drugim jelima, bilo da je svježa ili pržena, odnosno hrskava.

Slanina je hrana spojenih suprotnosti, slano-slatkog užitka, posebno po svom mirisu koji ima dva okusa racionalno raspoređena.

28. travanj 2024 15:09