StoryEditorOCM
Gastroidealna namirnica

Ovo je hit dijeta ovoga ljeta, topi pet kilograma za pet dana, a bazirana je na jednom povrću

Piše mozaik sd
31. kolovoza 2023. - 11:25

Je li lubenica zdrava ili preslatka? Deblja li ili je možemo jesti u neograničenim količinama, kako su nekima od nas govorile naše majke?

Moderna dijetetika ima odgovore i preporučuje ovu namirnicu kao neizostavnu na ljetnom jelovniku. A ako uz to možete smršaviti – još bolje! Zato je pojam "lubenica dijeta" ovih dana jedan od najtraženijih na internetu.

Glavna dilema kod lubenice je količina šećera. Da bismo odgovorili na pitanje je li to razlog za zabrinutost, prvo moramo razumjeti koncept glikemijskog indeksa (GI), koji pokazuje koliko brzo podiže razinu šećera u krvi. Hrana s glikemijskim indeksom većim od 70 smatra se hranom s visokim GI. Lubenica ima GI 72, dakle vrlo visok, piše portal minutzamene.com, prenosi Zadovoljna.

Ako ste dijabetičar, trebali biste voditi računa o tome kako će se vaše tijelo nositi s navalom šećera u krvi. Glikemijsko opterećenje je previsoko ako je veće od 20. Sve manje od 10 smatra se niskim. Kod lubenice je glikemijsko opterećenje oko 5 jer na 100 grama ima 7 grama ugljikohidrata pa joj slatkoća nije problem i ne može vas udebljati. Baš suprotno! Dobra je za mršavljenje.

image

Lubenica je idealna ljetna namirnica

/Shutterstock

Kalorijska vrijednost lubenice nije velika. Na 100 grama ima oko 30 kalorija. Problem je što je puna vode i jako teška, a 100 grama ovog slatkog povrća nije baš doza koja će nam zadovoljiti apetit. Obično jedemo puno više i strahujemo hoće li nas lubenica udebljati. Pa ipak, čak i ako pojedete kilogram ove slatke namirnice, unijeli ste 300 kalorija. To je samo malo više kalorija od 100g bijelog kruha. A što mislite, što će vam više napuniti želudac?

Tajna je u vlaknima

Dakle, dijeta s lubenicom može biti vrlo učinkovita za mršavljenje. Sastav joj je 90 posto vode i može se reći da više lubenice popijete nego što jedete. No, za razliku od vode, ima puno vlakana i to je njena tajna. Za razliku od vode morate se nositi sa žvakanjem. Time mozgu šaljemo signal da jedemo i lakše je postići osjećaj sitosti. Osim toga, vlakna poput tekućine ispunjavaju prostor u crijevima, što smanjuje apetit.

Posljednja i ne manje važna prednost lubenice je činjenica da njezinim unosom u organizam unosite dovoljno vode, što pomaže u procesu izbacivanja toksina, regulaciji razine natrija u tijelu i izbacivanju viška vode iz organizma.

Za razliku od Atkinsove dijete, Dukan dijete ili sličnog specifičnog programa prehrane, ne postoji posebna dijeta s lubenicom, već se tako naziva svaka dijeta koja uključuje njezinu svakodnevnu konzumaciju tijekom određenog vremenskog razdoblja. Zato postoji nekoliko vrsta ove dijete.

image

Lubenica je zdrava, ima malo kalorija i stvara osjećaj sitosti pa je odlična za zdravlje i liniju (ilustracija)

/Shutterstock

Jedna od njih je kratkotrajna lubenica dijeta koja traje pet dana i omogućuje vam da za to vrijeme izgubite pet kilograma. Napominjemo da kratkotrajne i brze dijete koje se temelje na samo jednoj namirnici mogu pomoći u brzom mršavljenju, ali ne i u postizanju trajnih rezultata. Za to je potrebno kontinuirano jesti zdravu hranu.

No, ako ste u stisci s vremenom, kao prije odlaska na more, a ne treba vam puno za savršenu liniju, lubenica dijeta odlična je ljetna varijanta s kojom možete započeti život u vitkijem tijelu. Ljeto je idealno vrijeme za početak dijete jer su vam na raspolaganju razne svježe namirnice.

Jelovnik za 5-dnevnu dijetu

Prvi dan:

Doručak: 1 kriška lubenice i šalica kave ili čaja

Ručak: 150 g junetine sa 150 g kuhane riže. Zasladite se kriškom lubenice

Večera: 60 g sira, kriška kruha i kriška lubenice

Drugi dan:

Doručak: kriška tosta, šalica kave ili čaja i kriška lubenice

Ručak: 100 g piletine bez kože, kriška kruha i kriška lubenice

Večera: 100 g ribe na žaru, 100 g kuhane riže i čak 2 kriške lubenice.

Treći dan:

Doručak: Isto kao i prethodni dan – komad tosta, šalica kave i kriška lubenice

Ručak: 50 g tjestenine s umakom od rajčice i 3 kriške lubenice.

Večera: Salata od svježeg povrća i lubenice – koliko možete pojesti

image

U pet dana dijete, koja je radikalna i nije za svakoga, broj feta lubenice povećava se

/Shutterstock

Četvrti dan:

Doručak: 2 kriške lubenice

Ručak: juha od brokule (dobro je bilo koja juha od povrća), komad kruha i 2 kriške lubenice.

Večera: 3 pečena krumpira srednje veličine i 2 kriške lubenice

Peti dan:

Doručak: 3 kriške lubenice

Ručak: 150 g junetine i neograničena količina lubenice

Večera: Komad integralnog kruha, 60 g sira i 3 kriške lubenice

Ovakav način prehrane drastično smanjuje broj unesenih kalorija i ne treba ga se pridržavati dugoročno. Ovih dana preskočite vježbanje i rekreaciju jer ćete se vjerojatno osjećati bolesno, iscrpljeno i umorno. Ako primijetite da vam ovakav način prehrane ne godi, odmah prekinite i ni pod koju cijenu ne čekajte peti dan. Postoji nekoliko drugih dijeta koje možete isprobati, piše Zadovoljna.

Ljeto još traje i ako imate volje i snage pokušati ovu dijetu za korekciju linije, samo naprijed. Ako ne, probajte s nečim drugim. Međutim, svakako bi bilo dobro konzumirati lubenice. Ako nekad nisu ni jeftine, barem su zdrave.

image

I rad s lubenicama topi kilograme (ilustracija)

Saša Burić/Cropix
27. travanj 2024 23:26