StoryEditorOCM
GastroJESTE LI ISPROBALI?

Ovaj hit napitak navodno pomaže kod nesanice, proširio se brzinom munje društvenim mrežama: glavni sastojak stvarno je neobičan, evo što na sve kaže struka

Piše Ana Dukić/Živim
25. kolovoza 2022. - 07:40

Prije nego što isprobate neki trend s društvenih mreža, uvijek je najbolje raspitati se djeluje li i što o njemu kažu stručnjaci. Jedan od tih trendova je napitak od zelene salate za bolji san, a pojavio se na TikToku, piše Živim.

Videi s napitkom od zelene salate skupili su više od 41 milijun pregleda. Iako je podrijetlo trenda nejasno, korisnica TikToka Shapla Hoque je jedna od prvih koja je objavila video s ovim receptom, a ona ga zove i čaj od zelene salate. Njezina objava je prikupila 1,5 milijuna lajkova, što ne čudi s obzirom na to koliko se ljudi bori s nesanicom.

Nakon namakanja nekoliko listova Iceberg salate s vrećicama čaja od metvice (za bolji okus) u vrućoj vodi, Hoque pije napitak. A na kraju isječka vidite Hoque kako se udobno namješta, implicirajući da ju napitak uspavao.

Dakle, pomaže li vam napitak od zelene salate zaista spavati?

Zelena salata sadrži spoj koji se zove laktukarij, koji ima potencijal učiniti da se osjećate posebno, kaže dr. med. Christopher Winter, iz Charlottesville Neurology and Sleep Medicine. No, obratite pažnju na riječ "potencijal" jer to znači da je potrebno znanstveno utvrditi može li laktukarij, mliječna tvar iz zelene salate, ući u krvotok i potaknuti pospanost.

U narodnoj medicini, laktukarij se koristio zbog svojih sedativnih i analgetskih svojstava. Međutim, dr. Winter navodi da je farmaceutska industrija istraživala može li laktukarij dijelovati kao sedativ, ali nisu ništa pronašli i istraživanje je prekinuto.

Isto tako, postoji jedna studija koja je proučavala utjecaj ekstrakta sjemenki salate na miševima kojima je također ubrizgan sedativ pentobarbital, a otkrili su da je ekstrakt zelene i crvene salate produžio san kod miševa. Znači, miševi koji su imali više razine ekstrakta zelene salate (a time i potencijalno laktukarija) spavali su duže. No, važno je istaknuti da je studija provedena na miševima, ne na ljudima. Isto tako, miševima je davan pentobarbital koji ih je već učinio pospanima. Uz to, davan im je ekstrakt sjemenki salate, a ne sama salata.

Druga studija o glodavcima objavljena 2019. također je otkrila da ekstrakt zelene salate pomaže štakorima da spavaju dulje nego inače. No, i ovo je istraživanje na životinjama, a ne na ljudima, a uključivalo je i prilično visoke doze ekstrakta zelene salate, a ne napitka od nje.

- Da je salata tako umirujuća, ne biste mogli napustiti restoran nakon što ju pojedete - kaže dr. Winter.

Drugim riječima, nema dokaza da nas sama salata čini pospanima, a to znači da je još manja vjerojatnost da to može učiniti napitak.

Zašto onda korisnici TikToka bolje spavaju?

Postoji nekoliko potencijalnih razloga, a jedan od njih bi mogao biti placebo efekt. Što znači, ako mislite da će vas salata uspavati, zapravo možete osjetiti umor.

Drugi je povezan s činjenicom da pijete topli napitak.

- Toplina napitka za neke ljude može djelovati opuštajuće i umirujuće - dodaje dr. Winter.

Zapravo, istraživanje je povezalo mnoštvo toplih napitaka, uključujući mlijeko i razne čajeve, s pospanošću. No, osim toga, zapravo nema istraživanja koja bi poduprla pijenje vode od zelene salate s pospanošću, kaže dr. Winter.

Što možete učiniti kako biste bolje spavali?

Možda ste primijetili da vam navedeni recept ne pomaže, ali neki od ovih trikova mogu:

Vruća kupka - Kada svoje tijelo uronite u vruću kupku, vaša temperatura raste, a brzo razdoblje hlađenja odmah nakon toga vas opušta i priprema za san

Ugasite svijetlo ili ga prigušite - Melatonin je hormon tame, neće se oslobađati dok je upaljeno svjetlo

Klonite se stimulansa - Izbjegavajte nikotin i kavu nekoliko sati prije odlaska na spavanje

Pripremite odjeću za sutrašnji dan - Ovakav ritual govori vašem mozgu da je vrijeme za spavanje

Isključite elektroniku - Klonite se ekrana

Nosite čarape u krevetu - Dodatni sloj ispod pokrivača može pomoći poboljšati cirkulaciju u vašim ekstremitetima, što vam može pomoći da zaspite brže, objavio je Živim.

27. travanj 2024 17:15