StoryEditor
GastroSMANJUJE MASNE NASLAGE

Ova voćka je pravi dragulj, nemojte je ignorirati u dućanu i nije samo za ‘lude noći‘! Sjajna je za jutro, smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, srčanog i moždanog udara

Piše M.P.
14. siječnja 2022. - 08:13

Limeta je vrlo bogat izvor vitamina C, poznatog antioksidansa, a mnoge su studije pokazale da povećani unos smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i ukupne smrtnosti, podiže energiju i smanjuje težinu, donosi Slobodna Dalmacija.

U studiji objavljenoj u časopisu Arya Ateroskleroza, navodi se da sok limete i njena korica dokazano smanjuju nakupljanje masti u koronarnim arterijama, pa se tako smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšava apsorbaciju željeza

Nedostatak željeza jedan je od najčešćih problema kod ljudi u razvijenim zemljama i vodeći uzrok anemije. Konzumiranje namirnica koje su bogate vitaminom C u kombinaciji s onima bogatim željezom povećat će sposobnost organizma da apsorbira željezo. Iscijedite svježi sok limete na salatu sa špinatom i slanutkom, koji su dobar izvor željeza.

Jača imunitet

Namirnice koje su bogate vitaminom C i drugim antioksidansima mogu pomoći imunosnom sustavu u borbi protiv prehlade i gripe. Konzumiranje zdrave prehrane posebno je važno tijekom zimskih mjeseci.

image
Shutterstock


Zdravija koža

Vitamin C, kada se jede u prirodnom obliku, a to znači da treba jesti svježe namirnice, može pomoći u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih suncem i zagađenjem, smanjuje bore i poboljšava stanje kože. Potreban je odgovarajući unos vitamina C (sok jedne limete zadovoljava 22% dnevnih potreba) za izgradnju i održavanje kolagena.

Smanjuje rizik od moždanog udara

Veće količine agruma mogu smanjiti rizik od ishemijskog moždanog udara kod žena. U jednom istraživanju sudionici koji su jeli najveće količine citrusa imali su 19% manji rizik od ishemijskog moždanog udara od onih koji su ih jeli malo.

POTENCIJALNI ZDRAVSTVENI RIZICI

Operite limetu, čak i ako ne namjeravate koristiti koru. Bakterije iz kore mogu prodrijeti u plod pri rezanju nožem. Po mogućnosti kupujte limetu iz organskog uzgoja.

25. siječanj 2022 04:31