StoryEditorOCM
GastroZNANSTVENO OBJAŠNJENJE

Namirnica koja tjera suze na oči: evo zašto plačemo dok režemo luk i što iskusni kuhari rade drugačije

Piše Mozaik SD
15. veljače 2022. - 23:15

Luk je jedna od omiljenih namirnica, koja gotovo svako jelo može učiniti ukusnijim. No, njegova priprema nije jednako ugodna. Na YouTube kanalu "The Travelling Scientist" objašnjeno je zašto nas rezanje luka tjera na plač te kako to spriječiti. Odgovore prenosi Slobodna Dalmacija.

Krivac za suze u kuhinji je - suzni čimbenik. Naime, kad je luk netaknut, skupina spojeva koje nazivamo cistein sulfoksid odvojeni su od enzima zvanog aliinaza. Kad luk režete ili zgnječite ta se granica između enzima i spojeva uništava uzrokujući reakciju u kojoj, zbog aliinaze, cistein sulfoksidi postaju sulfonska kiselina.

U luku, sulfonska kiselina ima dvije mogućnosti. U prvom scenariju, događa se spontana kondenzacija reakcija te nastanak organosumpornijh spojeva koji su zaslužni za jak miris i okus luka. Slična se reakcija događa se i u češnjaku.

Druga opcija karakteristična je za luk i nekoliko drugih cvjetnica, poput češnjaka i mladog luka. U tom se slučaju pojavljuje enzim koji od sulfonske kiseline čini suzni faktor.

Faktor suze je hlapljiva tekućina, što znači da se vrlo brzo pretvara u paru. Tako dospijeva u oči kuhara i nadražuje osjetilne živce.

Organski sumporni spojevi u luku, koji mu daju intenzivan okus i miris, vjerojatno su se razvili kao obrambeni mehanizmi kako bi se biljka luka obranila od raznih insekata, životinja i parazita.

Kako biste izbjegli plakanje možete nositi zaštitne naočale ili luk rezati izrazito oštrom nožem jer oštriji noževi manje oštećuju stanice luka i samim time umanjuju vjerojatnost suznih očiju, piše Klik.hr.

02. svibanj 2024 13:12