StoryEditorOCM
GastroVrhunac sezone samoniklog bilja

Ne gazi i ne čupaj - hranjivo je: Korčulanka Sani Sardelić i supružnici Luković iz Goveđara vratili su dostojanstvo žućenici, divljoj mrkvi, medvjeđem luku i - pleštiguzici

Piše Gabrijela Bijelić
2. travnja 2023. - 06:42

Još do jučer su ga mnogi smatrali korovom koji treba iščupati, pogaziti ili barem zaobići, a danas je apsolutni vladar zdrave kuhinje, ujedno i simbol buđenja proljeća.

Od koprive do divlje mrkve

Samoniklo bilje posljednjih godina prometnulo se u pravi gastro hit, a krug obožavatelja zelenih ‘detoks’ delicija iz sezone u sezonu se širi dobrim dijelom zahvaljujući radionicama koje uz svesrdnu pomoć kustosice Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić organiziraju supružnici Tamara i Zoran Luković iz Stare skule u Goveđarima:

image

Ukusan dodatak tjestenini

Stara Skula/Facebook

- Ciklus radionica samoniklog bilja počeo je prije desetak godina na prijedlog danas nažalost pokojne urednice Radio Dubrovnika Adriane Tomašić. Ona je u to vrijeme bila učiteljica plesa u Goveđarima, uočila je kod nas entuzijazam za branje i pripremu samoniklog bilja i spojila nas s kustosicom Sani Sardelić, iznimnom poznavateljicom tradicijskog načina ishrane i kulture stola. I tako smo se posvetili popularizaciji dotad zapostavljenih biljaka koje vole čovjeka i prate ga kroz cijeli život – ističe jedan od inicijatora radionica Zoran Luković koji se s ‘istomišljenicima’ od ožujka do travnja intenzivno druži s koprivom, žućenicom, divljom mrkvom i ostalim zelenim poslasticama koje u pravilu treba pobrati prije nego procvjetaju:

- Nakon zimske depresije, dolazi nam proljetni umor, a dobra hrana je način kako ga neutralizirati. Cilj je jesti zdravo, namirnice koje nas neće činiti teškim i tromim, nego olakšati razdoblje proljetne tranzicije – ističe Zoran. Kroz radionice koje pohađaju male skupine ljudi iz Splita, Zagreba, Crne Gore i šire usavršio se u pripremi delicija od divljeg jestivog zelenila.

image

Kopriva

Shutterstock/Shutterstock

- Kod nas se još uvijek najčešće konzumira žućenica pod ulje s jajima kuhana na salatu, a kopriva je, primjerice, izvor nadahnuća. Osim za ljekoviti čaj, može se pripremati i za pitu, juhu, punjenje raviola. Tu je i divlja mrkva, ima iste listove kao i obična, ali se razlikuje u snazi. Slično kao što se šumska jagoda ili rikula intenzitetom i mirisom razlikuju od onih kupljenih u shopping centru, kao je i divlja mrkva ‘jača’ od uzgojene -objašnjava Luković i otkriva kako su posljednjih godina sve popularnije i paste od mišance, a samoniklo bilje može poslužiti i kao ukusno punjenje za raviole.

Suživot s prirodom

Serija radionica s ograničenim brojem polaznika nastavit će se i ovog travnja, Zoran ih najavljuje po Uskrsu, a više detalja zainteresirani mogu doznati na Faceboook profilu Stare skule. Razdoblje pripreme i konzumacije je, nažalost, ograničeno prirodnim kalendarom. Šparoge, kuke i ostatak ukusne ‘ekipe’ potrajat će još samo koji tjedan pa nema previše vremena za odugovlačenje.

image

Šparoge su uvijek tražene

Niksa Stipanicev/Cropix

Kratke rokove maksimalno učinkovito koristi Sani Sardelić, kustosica Gradskog muzeja Korčula i velika promicateljica samoniklog bilja koje je za nju najbolja poveznica suvremenog čovjeka s iskonskom, nepatvorenom prirodom. Sani je baš ovog tjedna vodila radionicu za strance koji su Korčulu odabrali za trajno boravište. Polaznici iz Portugala, Kanade, SAD-a, Velike Britanije, Nizozemske i Njemačke prvi put su probali njezin pesto od divljeg luka, tjesteninu s parapačem (drugo ime za samoniklo bilje op.a.), salatu od maslačka i još štošta što ih je ‘prikovalo’ za trpezu.

Pripremila je Sani oduševljenim strancima čak pet slijedova i pokazala tek manji dio vještina priprave delicija s dodatkom popunca (majčine dušice), timijana, kadulje, mravinca (mažurana)...

- Najveći mi je doseg kad sudionici radionica počnu osjećati da priroda oko njih nije strano tijelo, već dio njih, kad uvide da zapravo gaze po hrani – kaže nam Sani koja branje i pripremu samoniklog bilja uspoređuje s vještinom preživljavanja, samoodrživosti:

- Lijep je osjećaj vladati okolišem, ali ne na način da ga sebi podredimo, već da njime gospodarimo kroz suživot s prirodom koja nas hrani – kaže korčulanska veteranka radionica samoniklog bilja.

Svako mjesto svoje ime ima

Dubrovčani govore pazija, u Dalmaciji koriste naziv mišancija, u Blatu je zovu gruda...Sani Sardelić primjećuje kako različitost izraza za istu biljku pokazuje koliko su stanovnici pojedinog kraja bili vezani za nju. Ako nešto nosi univerzalni naziv poput primjerice krumpira iliti patate, to je pokazatelj (pre)velike rasprostranjenosti namirnice.

List motara, stručak pleštiguzice

Listovi lemprca ili vratimuža konzumiraju se kuhani na salatu, kostrič ili čevčeg izvor je vitamina C, ukusan i sirov i kuhan, pakoleč ili babljača nije za one koji ne vole gorko. Motar raste iz hridi uz more i intenzivno miriše zbog aromatičnih ulja, dok je blanširana pleštiguzica idealna kao dodatak pastama. Medvjeđi luk je trajna zeljasta biljka iz porodice lukova, a izvrsno ide za namaze.

05. svibanj 2024 06:39