StoryEditorOCM
GastroJEDITE GA SVAKI DAN

Moćno voće idealno za visoke temperature: snižava razine kolesterola, čuva srce i vid te regulira krvni tlak

Piše Nina Čiča/Gloria
28. lipnja 2022. - 17:17

Postoji više sorti bresaka, no njihove su nutritivne vrijednosti vrlo slične. Breskve su također vrlo bogate vodom i osvježavajuće te stoga izuzetno prikladne za konzumaciju na visokim ljetnim temperaturama, piše Živim.

Zdravlje srca

Obiluju betakarotenom, prekursorom vitamina A, koji je nužan za zdravlje očiju i kože. S obzirom na to da su bogate i vitaminom C, pomažu u boljoj asimilaciji željeza u organizam. Vitamin E koji sadrže učinkovit je u prevenciji nastanka arterijskog plaka i razvoja ateroskleroze, a vitamin B2 je koristan za zdravlje očiju i kože. Breskva sadrži i mineralne soli poput fosfora, magnezija i kalija koji je naročito važan za zdravlje srca.

image
Shutterstock

Zbog visokog udjela vlakana breskve pomažu u snižavanju razine kolesterola u krvi i regulaciji krvnog tlaka. Jedan veći plod osigurava pet do devet posto preporučene dnevne količine vlakana za odraslu osobu. I ovdje valja istaknuti da je najbogatija vlaknima kora ploda.

Energija

Breskva je bogata vitaminom B3, koji sudjeluje u mnogim metaboličkim reakcijama i posebno je zaslužan za stvaranje energije

Najzdravije su i pružaju najveće osvježenje kad se jedu svježe, no možete od njih napraviti i kompot (pritom pazite na količinu dodanog šećera), dodati ih u kašu ili jogurt za doručak ili od njih napraviti ukusan gusti sok, piše Živim.

18. travanj 2024 22:06