Obožavamo blagdanske slastice, jedva čekamo kad će doći vrijeme za ponovno prelistati stare kuharice i još jednom osjetiti poznati miris svježe pečenih slastica. A tek onaj prvi ugriz, na koji smo čekali godinu dana... Stil donosi nostalgiju pomiješanu s ispunjenim očekivanjem.
Jedan od takvih tradicionalnih kolača vezanih uz određene blagdane - ovoga puta, konkretno, božićne - je i stollen, njemački slatki kruh pun finih začina poput cimeta i korice naranče, premazan maslacem i uvaljan u šećer u prahu, što mu daje predivnu koricu.
Stollen je, poigrajmo se malo riječima, ukras blagdanskog stola, ali jeste li ga ikad vidjeli i probali) u mini verziji? Jednostavno je neodoljiv! Upravo takve mini stollene voli i poznata dalmatinska gastroblogerica Tonka Radić Čobanov, koja je s nama podijelila detaljna uputstva za izradu ove ukusne i mirisne slastice.
Mini Stollen po receptu Tonke Radić Čobanov
Sastojci:
100 g maslaca sobne temperature
75 g šećera
150 g svježeg sira
300 g glatkog brašna
1 žličica cimeta
pola vrećice praška za pecivo
korica 1 naranče
50 g nasjeckanih lješnjaka
150 grama grožđica
50 ml ruma
Za premazivanje:
125 grama šećera u prahu
100 grama maslaca
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°
Tucite maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte svježi sir te kratko promiješajte.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno, cimet i prašak za pecivo. Polako uz stalno miješanje dodavajte brašno smjesi s maslacem.. Dodajte koricu naranče, lješnjake , grožđice i rum i umijesite tijesto.
Od tijesta oblikujte oko 35 loptica veličine loptica hopsica. Stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite 12-15 minuta.
Dok se Stollen peče otopite maslac. Još tople Stollen kolačiće premažite otopljenim maslacem i uvaljate u šećer u prahu.
Pustite da se ohladi i uživajte.