StoryEditorOCM
GastroSUPERHRANA

Mala je, ali moćna biljka koja pomaže i u prevenciji raka. Uz to je ukusna i bogata vitaminima i mineralima. Sve su to razlozi da je dodate u svoju prehranu

Piše Ana Dukić/Živim
26. ožujka 2022. - 13:52

Rotkvica je prava mala riznica zdravlja. “Rotkvice – zdravlje na stolu” – tako ih možemo slobodno opisati. Povrće je to koje ima zanimljiv izgled, mala je, ali moćna, čak i u prevenciji raka. Uz to je ukusna i bogata vitaminima i mineralima. Sve su to razlozi da je dodate u svoju prehranu. Posebno je ukusna u salati, piše Živim.

Što je rotkvica?

Dolazi iz porodice krstašica, a može rasti gdje ima dovoljno sunca, vlage i plodnog tla. Sve ovo čini je izuzetno jednostavnom za uzgoj. No, nemojte se iznenaditi ako rotkvica koju posadite izađe u drugom obliku i boji od one koju očekujete. Naime, postoje različite veličine, boje, oblici pa čak i okusi ove biljke jer postoji 35 različitih sorti rotkvice.

- Rotkvica je superhrana. Sadrži visoke razine vitamine C i B, željezo, vitamin K, magnezij i cink - rekla je Megan Byrd, registrirana dijetetičarka i osnivačica Oregon Dietitian. Ovi nutrijenti su važni za razne fiziološke procese, od stvaranja crvenih krvnih stanica do poboljšanja probave. Kao druge krstašice (primjerice cvjetača) i rotkvica sadrži glukozinolate. To su spojevi koji sadrže sumpor te imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Kora crvene rotkvice sadrži antocijanine, biljne pigmente koji su odgovorni za boju ovog povrća. Antocijanini, koji se također nalaze u biljkama kao što su bobičasto voće i ljubičasti kukuruz, imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva.

- Vitamini C i B u rotkvicama pomažu ojačati imunološki sustav poticanjem proizvodnje bijelih krvnih stanica. Isto tako, one pojačavaju sposobnost bijeli krvnih stanica da rade svoj posao - objasnila je Byrd. Što znači da potiču bijele krvne stanice na uništavanje klica i stvaranje antitijela.

image

Odaberite rotkvice koje su deblje, čvrste i glatke

Shutterstock

Odražava zdrava probavu

Povrće je najbolji izvor vlakana, a oni igraju važnu ulogu u održavanju redovite probave. Zato nije čudo da rotkvice, koje sadrže oko 2 grama vlakna na 100 grama namirnice, mogu poboljšati probavu.

- Bogate se ligninom, vrstom netopivih vlakana - kaže Vanessa Rissetto, nutricionistica i osnivačica Culina Healtha.

Netopiva vlakna se kreću kroz probavni trakt, ostaju netaknuta i apsorbiraju tekućine, otpad i nusproizvode prirodnih probavnih procesa. Time se otpad izbacuje iz probavnog trakta. Iako rotkvice mogu imati odlične učinke na zdravlje crijeva, ako imate IBS ili slično stanje crijeva ili čak samo osjetljiv želudac, znajte da krstašice, uključujući rotkvice, mogu uzrokovati plinove, nadutost i nelagodu u trbuhu zbog svoje rafinoze, šećera koji je nekim ljudima težak za probavu.

Smanjuje rizik do dijabetesa

U pregledu iz 2017. godine znanstvenici su otkrili da rotkvica ima "antidijabetički učinak". Iako su potrebna dodatna istraživanja, vlakna u ovom povrću mogu usporiti apsorpciju glukoze, a time i prevenciju povećanja razine šećera u krvi. Uz to, druga laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama su pokazala da rotkvica smanjuje apsorpciju glukoze u crijevima, što pomaže u upravljanju i potencijalno sprječavanju dijabetesa.

Kako odabrati, pripremiti i jesti rotkvice?

Možete ju pronaći u gotovo svim trgovinama s malo većom ponudom svježeg povrća, ali i na tržnicama. Odaberite rotkvice koje su deblje, čvrste i glatke. Pazite da lišće bude svijetlo zelene boje i svježe. Izbjegavajte one s crnim mrljama ili one koje su napukle, kao i prevelike rotkvice jer su obično stare. Sirove rotkvice su najukusnije kad su mlade i širine 2-3 centimetra.

Kako biste pripremili svježe rotkvice, operite ih, a zatim odrežite vrh korijena i stabljike. Stabljike se brzo kvare pa će i ona brzo istrunuti ako ostavite stabljiku. Iako ih možete oguliti, crvene rotkvice zapravo u koži sadrže svoj papreni okus pa ga tako možete izgubiti. Nakon toga možete ih narezati na kockice ili naribati.

Nemojte baciti korijen i stabljiku jer su i ti dijelovi jestivi. Zapravo neka istraživanja navode da lišće rotkvice ima čak više antioksidansa od same biljke. Isto tako, lišće je bogato vlaknima te ima sličan papreni okus. Gornji dio stabljike ispod lišća obično je mekši, dok bi donji dio blizu rotkvice mogao biti pretvrd za jelo pa njega bacite. Rotkvice i njezine listove odvojeno čuvajte u hladnjaku. Trebale trajati oko dva tjedna, dok će listovi trajati dva do tri.

Evo kako ih možete pripremiti:

Pečeni prilog - ako niste ljubitelj paprenog okusa svježih rotkvica, možete ih 15 minuta peći u pećnici na 200°C. Tako ćete smanjiti papreni okus, a istaknuti njihov slatki okus. Možete potom dodati feta sir kako bi okus bio još bolji.

Salata - napravite salatu na malo drugačiji način, dodajte svježe rotkvice

Za ukrašavanje - zbog svog paprenog okusa, jedna rotkvica može puno pomoći. Pokušajte ukrasiti glavno jelo tanko narezanim rotkvicama za dozu boje, nutrijenata i okusa. Možete je naribati i na jednostavna jela, poput tosta s avokadom, piše Živim.

LOSOS S ROTKVICAMA

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

- 4 fileta lososa

- 4 mrkve

- 10 rotkvica

- 4 mlada luka

- 4 mlada krumpira

- nekoliko gljiva

- 4 češanj češnjaka

- maslinovo ulje

- sol

- papar

PRIPREMA:

1. U posudi za kuhanje na pari skuhajte povrće da je skoro gotovo.

2. Složite ga u lim za pečenje, začinite uljem i stavite na 15 minuta u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva.

3. Na grill tavi ispecite filete lososa, začinite ih s malo soli i poslužite.

 

19. travanj 2024 20:45