StoryEditorOCM
Gastroekonomična spiza

Kako uštedjeti na hrani? Opskrbite se s ovih osam namirnica, uz malo promišljanja može se jesti zdravo, fino i povoljno

Piše L. M.
8. siječnja 2023. - 15:01

U posvemašnjem, najčešće neosnovanom dizanju cijena hrane, brojni Hrvati prisiljeni su snalaziti se na razne načine u pripravi obroka koje ‘pokriva’ njihov sve oskudniji kućni budžet.

Nije to samo boljka u Hrvatskoj, cijene hrane lete u nebo i u drugim dijelovima Europe, pa je na internetskoj stranici Bored Panda, podijeljeni savjeti čitatelja kako se sve može uštedjeti na hrani. Suradnja s obitelji, prijateljima i susjedima uistinu vam može pomoći da izvučete najviše iz svakog eura, centa, funte ili dolara, koji imate, piše u članku, uz navod kako se uštede mogu ostvariti i kupujući proizvode u rinfuzi i uz veliki popust, a većina tako nabavljenih namirnica ujedno se može zamrznuti za kasniju upotrebu.

Krumpir, kupus, piletina, sardine… - sve su to Hrvatima dobro poznate namirnice s poduže liste Bored Pande zahvaljujući kojima se mogu ostvariti značajne uštede. Ipak, ima još nekih na koje ste možda zaboravili.

"Jedna će kokoš nahraniti mene i mog muža za dva obroka oboma plus nešto međuobroka, a trup se može pretvoriti u izvrsnu juhu od kostiju", piše jedna od kreatorica članka u kojemu se navode primjeri namirnica i jela zahvaljujući kojima su moguće uštede.

Obrok čiju bazu čine riža ili tjestenina, obogaćen s malo sezonskog povrća s lokalne tržnice ili, još bolje, iz vlastitog vrta, već je dovoljan, navodi Bored Panda s čijeg smo popisa izdvojili još neke primjere, tek kao podsjetnik ukoliko nemate ideju za jeftine obroke.

1. LEĆA

Juha ili varivo od leće su najbolji. A s lećom se mogu napraviti i hamburgeri. Zdravo, zasitno i ukusno.

2. ZOB

Zob! Nije dobra samo za kašu nego i mljevena, dodana u pečenje. Ukoliko imate ograničen budžet možete dodati malo zobi u juhu umjesto rezanaca kako bi bila zasitnija.

3. KOKICE

Kokice su podcijenjene kada je riječ o raznolikosti okusa s kojima se dobro slažu.

4. JAJA

Jaja su, usprkos njihovu značajnom poskupljenju, još uvijek najjeftinija i najzdravija hrana koju možete jesti.

5. GRAH

Sušeni grah je beskrajno prilagodljiv. Savršen protein. Izvrstan izvor vlakana. I može se pripremiti na razne načine. 

6. SLANUTAK

Skuhanom slanutku ili onom iz konzerve dodajte sol, papar i začine po želji. Lagano nauljite. Stavite u pećnicu 20-25 minuta na 200 stupnjeva. Dobit ćete odličan, hrskav i niskokaloričan međuobrok. Ukusan je i s krekerima ili u piti.

7. KORIJEN CELERA

Nasijecite ga na prutiće, posolite i popaprite i ispecite u pećnici na maslinovom ulju. Dobit ćete sjajan niskokaloričan obrok i izvrsnu zamjenu za pomfrit.

8. BUNDEVA

Konzervirana bundeva odlična je za pitu od bundeve i druge slastice. Ako vam se ne da pripremati/rezati svježu bundevu posegnite za onom iz konzerve. Bit će dovoljno dobra.

20. travanj 2024 12:12