StoryEditor
Gastrotajna popularnog napitka

Kako skuhati dobru kavu? Ljudi najviše griješe pri izboru drugog najvažnijeg sastojka

Piše Dv
14. prosinca 2021. - 13:39

Ista igra svako jutro: kava se spaja s toplom vodom, kuha se na trenutak i završava u našoj šalici za kavu u drugom koraku - tako lako, tako dobro? Stručnjaci za kavu se baš i ne slažu.

Punog tijela, nježan s daškom vanilije, bobičastog voća ili cimeta: za prave ljubitelje kave, crni topli napitak nudi čitav niz aroma i doživljaja okusa. Ove arome su međuigra vrste kave, pečenja, mljevenja i kuhanja, piše Miss 7.

image
Punog tijela, nježan s daškom vanilije, bobičastog voća ili cimeta: za prave ljubitelje kave, crni topli napitak nudi čitav niz aroma i doživljaja okusa
Duje Klarić/Cropix

Međutim, postoji još jedan važan čimbenik koji je dugo bio podcijenjen. Voda! Zvuči tako banalno, ali kada se uzme u obzir da se šalica kave sastoji od oko 98 posto vode, utjecaj na okus nije nimalo iznenađujući.

Stupanj tvrdoće, kao i sadržaj kamenca te hranjivih tvari u korištenoj vodi iz slavine određuju kemijska svojstva i otapanje vode te na taj način mijenjaju okus kave. To je i razlog zašto kava može imati različit okus na različitim mjestima, piše Miss 7.

19. svibanj 2022 03:00