StoryEditorOCM
GastroVrijeme je za zimnicu

Kad ih radite bez žurbe, uživat ćete u njima duže: donosimo recepte za fantastičan ajvar, salsu i kiseliše!

Piše Dobra hrana
3. rujna 2022. - 16:58

Iako smo s kuhanjem prvih džemova krenuli još u lipnju, kada su jagode bile najslađe, upravo je sada pravo vrijeme da ostatak sočnih ljetnih plodova spremite u staklenke kako biste u njima uživali kroz cijelu godinu. Stoga, pripremite staklenke, one već korištene provjerite i nemojte ih koristiti ako uočite oštećenja, potom ih sterilizirajte i napunite omiljenom zimnicom koja se maže na kruh, umacima koji će vam kasnije poslužiti za brzi ručak ili kiselišima koji će usred zime biti idealna salata.

STERILIZACIJA STAKLENKI

Dobro operite staklenke u vrućoj vodi ili perilici za suđe. Osušite ih čistom krpom. Upalite pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva. Na lim složite staklenke, stavite u pećnicu i ostavite ih barem 15 minuta unutra. Kad ih izvadite, bitno je da nema nikakve tekućine u njima i da su potpuno suhe.

AJVAR I DRUGE ZIMNICE KOJE SE MAŽU NA KRUH

Prva asocijacija na zimnicu uvijek je dobar ajvar. Planirate li ga ove godine raditi sami, svakako odvojite dovoljno vremena kako biste se u potpunosti posvetili cijelom procesu i kako biste u staklenke pakirali bogati namaz koji je, osim uz roštilj, najbolji tek na komadu domaćeg kruha. U nastavku ostavljamo dobre savjete za pripremu najboljeg ajvara, a tu je i nekoliko alternativa ajvaru kojima se kroz godine neprestano vraćamo - bogati namaz od paprike i rajčice te onaj od patlidžana i paprike.

image

kralj zimnice - ajvar

Mario Kučera/

RECEPT ZA AJVAR

Trebat će vam:

5 kg crvene rog paprike
1,5 kg patlidžana
1-2 svježa ljuta feferona
glavica češnjaka
sol prema ukusu
500 ml ulja

Priprema:

Paprike i patlidžane ispecite u pećnici. Kad su paprike pečene, stavite ih u plastičnu vrećicu i dobro zatvorite (para će odvojiti kožicu od mesa paprika pa ćete ih lakše oguliti). Osim kožice, s paprika maknite i peteljke te sve koštice. Ogulite i patlidžane. Povrće sameljite na mašini za mljevenje mesa. U veliku što širu posudu ulijte 500 ml ulja, pa stavite povrće koje morate bez prestanka miješati da ne zagori. Kad tekućina dovoljno ispari, i kad se nakon što povućete kuhačom po dnu posude, vidi dno, znak je da je se priprema bliži kraju. Tada dodajte sol prema ukusu i sitno nasjeckane feferone te češnjak. Još malo miješajte pa potom ajvar punite u vruće, u pećnici sterilizirane staklenke i dobro zatvorite. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.

 

NAMAZ OD PEČENIH PAPRIKA I RAJČICE

Sastojci

1,6 kg zrelih slatkih rajčica

1 kg crvenih paprika

1-3 čilija

2 glavice luka

6 žlica maslinova ulja

5-6 prstohvata krupne morske soli

5-6 prstohvata suhih začina po želji (origano, majčina dušica, bosiljak, ružmarin)

7 češnjeva češnjaka

 

Priprema

1. korak
Upalite pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva, najbolje bi bilo ako imate opciju da rade samo gornji grijači.

2. korak
U dublji pleh poslažite prepolovljene rajčice (izrezani dio dolje), očišćene i izrezane paprike te čili paprike i četvrtine očišćenog luka. Pospite krupnom soli i začinima te pokapajte maslinovim uljem. Stavite na najgornju prečku i pecite dok povrće ne postane malo nagoreno.

3. korak
Potom izvadite iz pećnice, stavite u posudu i usitnite štapnim mikserom. U posudi u kojoj ćete kuhati pržite sjeckani češnjak na maslinovom ulju. Pazite da ne zagori, odnosno, kad zamiriše, ulijte blendane sastojke.

4. korak
Dodajte sol. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje otprilike sat vremena. Namaz napunite u vruće, u pećnici sterilizirane staklenke i zatvorite limenim poklopcima. Staklenke okrenite da stoje na poklopcu pa ih nakon pet minuta vratite u prvotni položaj.

image

namaz od paprike i rajčice

Berislava Picek/cropix/

 

NAMAZ OD PATLIDŽANA I PAPRIKE

Trebat će vam:

3 crvene paprike
2 patlidžana
1 glavica češnjaka
1 žlica tahinija
1 ljuta papričica
1 žličica kumina
1 žličica dimljene crvene paprike
1 žlica limunova soka
sol i papar

Priprema:

Paprike i patlidžan operite, osušite, a zatim patlidžan prerežite na pola i posolite. Pustite da stoji 20 minuta pa ga obrišite papirnatim ručnikom. Rasporedite patlidžane i papriku na papir za pečenje. Glavici češnjaka odrežite vrh i malo je očistite od vanjskih opni, ali pazite da se ne raspadne, mora ostati u komadu. Pokapajte maslinovim uljem i malo posolite, zamotajte u foliju i stavite u istu posudu s povrćem. Pecite sve zajedno oko 40 minuta na 200 stupnjeva. Kada je gotovo, izvadite iz pećnice, papriku stavite u vrećicu ili posudu s poklopcem i pustite da stoji 10-ak minuta kako biste je lakše ogulili. Očistite je od koštica i nasjeckajte sitno. Patlidžan također usitnite i pomiješajte s paprikom. Češnjak protisnite iz opne, dodajte i tahini, kumin, sitno sjeckanu papričicu, limunov sok, sol i papar. Probajte i, po potrebi, dodajte još začina.

 

image

Zagreb, 190819.
Editorijal ukiseljeno povrce za magazin Dobra hrana.Na slici je ukiseljeni patlidan.
Foto: Marko Miscevic/Cropix

Marko Miscevic/Cropix/Cropix

UKISELJENI MARINIRANI PATLIDŽAN

Trebat će vam:

1 kg ljubičastog patlidžana
1 kg bijelog patlidžana
1 l vode
800 ml alkoholnog octa
žličica morske soli
češnjak
šareni papar u zrnu
mljevena čili paprika
svježi lovorov list
origano
suncokretovo ulje

Priprema:

Patlidžan dobro operite i osušite papirnatim ručnikom. Narežite na ploške debljine pola centimetra. Složite ih u posudu s cjedilom, posolite i ostavite da puste tekućinu. Nakon sat vremena, dobro ih ocijedite. Zakuhajte vodu, ocat i sol te kratko svaki komad patlidžana prokuhajte. Maksimalno jednu minutu. Najprije to radite s bijelim patlidžanom jer će ljubičasti malo obojiti tekućinu zbog ljubičaste kore. Kratko kuhane komade stavljajte u posudu. Kada ste ih sve malo termički obradili, slažite ih u čiste i sterilizirane teglice. Počinjete s patlidžanom. Složite jedan red, zatim dodajte usitnjenog češnjaka po želji, papra u zrnu, čili paprike, origana, soli i jedan lovorov list. Nastavljate dalje, red patlidžana pa začina i tako sve do vrha staklenke. Završite sa začinima i zalijte sve suncokretovim uljem onoliko koliko će popiti sastojci. Pustite da se sve to slegne, zatvorite poklopcem i spremite na hladno mjesto.

 

image

Ukiseljena ljutika u bijeloj kvasini

Marko Miščević/cropix/

LJUTIKA U BIJELOJ KVASINI

Trebat će vam:

1 kg ljutike
300 ml kvasine
250 ml vode
2 žličice soli
2 žličice šećera
lovorov list
timijan
papar u zrnu

Priprema:

Kvasinu, vodu, sol i šećer zakuhajte i pustite da se malo ohlade. U međuvremenu očistite ljutiku. Ako pri vrhu ostane malo ljuske, ne brinite se, baš tako mora biti. Jer, ako je do kraja očistite, izgubit će formu, a može doći i do lomljenja, što kod serviranja stvara problem. Očišćenu ljutiku stavite u čistu staklenku, dodajte začine te na kraju zalijte pripremljenom skuhanom tekućinom.

 

SALSA OD POMADORA

Sastojci:

2 kg zrelih rajčica šljivara
3 veće glavice luka (grubo narezane)
3-4 češnja češnjaka
malo šećera
maslinovo ulje
svježi bosiljak

Priprema:

Rajčice operite, a zatim zarežite mali "x" na dnu pomidora, zatim ih prokuhajte par minuta u kipućoj vodi kako bi se rajčice lakše gulile. Zatim ih ocijedite, možete ih staviti i pod hladnu vodu kako se ne biste opekli, a zatim ih ogulite. Rajčice narežite potom na kockice, pa u tavu stavite 1 dcl maslinovog ulja. Kad se ulje zagrijalo, izdinstajte ljubičasti luk, a kad postane staklast stavite i češnjak. Kad se sve zajedno proželo dodajte rajčice. Kuhajte dok vam voda ne ispari. Ako želite rijeđu salsu dodajte potpuno i malo vode. Možete ju i propasirati da bude baš kao tekući umak, a možete ju ostaviti ovako grublje konzistencije. Na kraju začinite solju, paprom i šećerom, pa kuhajte još par minuta i dodajte svježe začinsko bilje.

SALSA OD POMADORA

Sastojci:

2 kg zrelih rajčica šljivara
3 veće glavice luka (grubo narezane)
3-4 češnja češnjaka
malo šećera
maslinovo ulje
svježi bosiljak

Priprema:

Rajčice operite, a zatim zarežite mali "x" na dnu pomidora, zatim ih prokuhajte par minuta u kipućoj vodi kako bi se rajčice lakše gulile. Zatim ih ocijedite, možete ih staviti i pod hladnu vodu kako se ne biste opekli, a zatim ih ogulite. Rajčice narežite potom na kockice, pa u tavu stavite 1 dcl maslinovog ulja. Kad se ulje zagrijalo, izdinstajte ljubičasti luk, a kad postane staklast stavite i češnjak. Kad se sve zajedno proželo dodajte rajčice. Kuhajte dok vam voda ne ispari. Ako želite rijeđu salsu dodajte potpuno i malo vode. Možete ju i propasirati da bude baš kao tekući umak, a možete ju ostaviti ovako grublje konzistencije. Na kraju začinite solju, paprom i šećerom, pa kuhajte još par minuta i dodajte svježe začinsko bilje.

 

 

10. svibanj 2024 13:46