StoryEditorOCM
GastroKUHAJMO DOMAĆE

Jeftina, fina i odlična zamjena za meso;Tri sjajne ideja za jela s lećom, za zdrave obroke tijekom vikenda

Piše M.P.
7. siječnja 2022. - 16:55
Leća, kao i ostale mahunarke, ne samo da nas čini sitima, već polako oslobađa energiju i osjećamo se satima sitoShutterstock

Bilo koje doba godine dobro je za pripremu i jedenje leće. Postoje mnogi recepti, leća s krumpirom, u salati, s povrćem, varivima... U svakom slučaju, to je mahunarka visoke nutritivne kvalitete, bogata proteinima, vlaknima, kalijem, magnezijem, fosforom i cinkom s niskim postotkom masti. 

Postoji nekoliko vrsta leće poput crvene, smeđe, zelene, žute, pa čak i crne. Bilo koja vrsta poželjna je kao dodatak raznim jelima ili glavni sastojak u varivima. Poput graha, leća je bogata proteinima, vlaknima i željezom uz neznatan udio masnoća.

Slijedi nekoliko recepata za varivo od leće s ječmom, slanutkom i porilukom, kako biste dodatno pojačali prehranu zdravim namirnicama i unijeli raznolikost u pripremu uobičajenih variva, piše Kreni zdravo, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Ako koristite suhi slanutak i leću, nemojte ih zaboraviti namočiti preko noći s dvostruko više vode. Prije kuhanja ih ocijedite i dobro isperite. S druge strane, ako koristite konzervirani slanutak i leću, možete odmah krenuti s kuhanjem.

Svako varivo uključuje pripremu zaprške koja pomaže zgusnuti varivo i dati mu kremastu teksturu. Nju možete lako pripremiti tako da na ulju dinstate luk ili češnjak dok ne požuti, dodate nekoliko žlica oštrog brašna i crvenu papriku te polagano dodajete vodu kako bi se sve umutilo i počelo zgušnjavati.

Varivo od leće i slanutka

U ovom receptu leća se kombinira sa slanutkom. Mnogi nutricionisti tvrde da je slanutak bolji izbor čak i od mesa. Manje je kaloričan, a sadrži gotovo jednako proteina koliko i meso.

SASTOJCI:

- 250 g leće

- 200 – 250 g slanutka

- 1 luk

- 4 – 5 mrkvi

- 1 – 2 režnja češnjaka

- sol

- papar

- mješavina začina

- crvena paprika

PRIPREMA:

Očistite mrkvu i luk te ih nasjeckajte na kockice, a zatim mrkvu dinstajte na ulju dok ne omekša. Tada dodajte luk i miješajte dok ne požuti.

Dodajte slanutak i leću te sve prelijte vodom, dok sastojci nisu iznad pokriveni s dva centimetra vode. Dodajte sol i poklopite na 30 minuta kako bi se sve ukuhalo.

U međuvremenu napravite zapršku na češnjaku po prethodnim uputama, dodajte je varivu uz željene začine i sve kuhajte još 10 – 15 minuta.

image
Leća
Shutterstock

Varivo od leće i poriluka

U sljedećem receptu leća se našla uz bok poriluku. Poriluk je važno povrće zimi i preporučuje se uključiti ga u redovitu prehranu kako bi tijelo dobilo što više nutrijenata.

SASTOJCI:

- 200 g leće

- 1 poriluk

- 1 luk

- 2 – 3 mrkve

- 2 korijena peršina s lišćem

- bosiljak

- peršin

- curry

- crvena paprika

- sol

- papar

PRIPREMA:

Prvo očistite luk, korijen peršina i mrkvu, a onda dinstajte luk na ulju dok ne požuti te mu dodajte nasjeckanu mrkvu i peršin na kockice ili kolutiće.

Zatim dodajte svježe nasjeckani peršinov list i poriluk, pa sve dinstajte još 5 – 10 minuta. Dodajte leću i sve prelijte vodom tako da su sastojci pokriveni, dodajte začine (1 – 2 žličice svakog) te na kraju soli i papra po želji.

Kuhajte 20 – 30 minuta i na kraju probajte je li leća dovoljno meka za vaš ukus.

VARIVO OD LEĆE I JEČMA

Spoj ovih dviju namirnica prava je nutritivna bomba. Ječam obiluje važnim mineralima kao što su kalij, magnezij, selen, fosfor i cink, odličan je izvor vlakana i ima nizak glikemijski indeks.

SASTOJCI:

- 250 g leće

- 250 g ječmene kaše

- 150 ml pasirane rajčice

- 1 luk

- 2 – 3 režnja češnjaka

- 2 – 3 mrkve

- sol

- mješavina začina

- papar

- peršin

- lovor

PRIPREMA:

Ječam namočite dva sata prije kuhanja, također ga procijedite i kuhajte 15 minuta prije ostalih sastojaka te ga ponovno ocijedite.

Očistite mrkvu i narežite na kockice ili kolutiće, dinstajte na ulju dok ne omekša, pa dodajte nasjeckani luk i ponovite dok luk ne požuti. Sada dodajte češnjak, sol i mješavinu začina.

Nakon minute miješanja dodajte leću i ječam, pa prelijte vodom da pokrije sastojke. Dodajte papar i lovorov list po želji, poklopite i pustite da se kuha 35 minuta.

Potom probajte je li sve dovoljno mekano i kuhano, a pred kraj dodajte sitno nasjeckani peršin.

Napomena

U svako varivo s lećom možete dodati krumpir, no zbog nadutosti koju mahunarke uobičajeno uzrokuju to nije preporučljivo. Škrob iz krumpira i šećer poželjno je konzumirati 2 – 3 sata prije ili poslije jela s mahunarkama, piše Kreni zdravo.

06. svibanj 2024 16:41