StoryEditorOCM
GastroCRVENA RAPSODIJA

Jagode su vam već na stolu, napravite Pavlovu tortu!

Piše a.h.
16. svibnja 2023. - 14:51

Sezona je jagoda, većini ljudi najdražeg voća. Izvrsne su onako same, tek oprane, posute cukarom, jednako kao i prelivene šlagom. Ma kako god da ih jedete, vrhunske su. A mogu biti i bolje kad se malo potrudite. Ako su vam već na stolu, napravite Pavlovu tortu.Recept prenosimo iz Jutarnjeg lista.

Potrebno vam je:

Beze kore:

5 velikih bjelanjaka

250 g šećera

1 žličica soka od limuna

1 žličica kukuruznog škroba

Preljev od jagoda:

300-400 narezanih neretvanskih jagoda

2 žlice šećera

1 mahuna tonka začina

1 žličica kukuruznog škroba

Krema:

300 g slatkog vrhnja

1 burbon vanilin šećer

+ Svježe jagode za ukras

Priprema:

Za početak pripremite beze kore. Bjelanjke pjenasto miksajte te im postepeno dodajte šećer. Temeljito miksajte dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu te dok se šećer potpuno ne rastopi. Da biste to provjerili, stavite malo smjese između dva prsta; šećer se ne smije osjetiti. Smjesi potom dodajte sok od limuna i škrob te još jednom sve kratko promiksajte.

Zagrijte pećnicu na 120 °C ili 100 °C s ventilacijom. Protvan obložite papirom za pečenje te na sredini nacrtajte krug promjera oko 20 cm. Unutar tog kruga rasporedite smjesu za beze kore te špatulom formirajte Pavlovu od dna prema gore. Na sredini je zagladite i napravite malu udubinu za punjenje.

Bjelanjke sušite u pećnici 1 sat i 30 minuta. Kada je kora gotova, ostavite je u ugašenoj pećnici da se ohladi.

U međuvremenu pripremite preljev od jagoda. Narezane jagode stavite u lonac, dodajte im šećer i naribanu tonku te kuhajte dok ne puste sok i omekšaju. Potom ih izmiksajte štapnim mikserom, dodajte škrob koji ste pomiješali s malo vode i zakuhajte do vrenja. Preljev ostavite da se ohladi.

Kad su se beze kore i preljev ohladili, pripremite kremu. Istucite slatko vrhnje s vanilin šećerom u šlag. U udubinu Pavlove rasporedite kremu, prelijte je preljevom od jagoda i na vrh složite svježe jagode.

24. travanj 2024 13:10