StoryEditorOCM
GastroŠAMPION S JUGA

Iako je zima topla, Đuro Mujo napravio je najbolju kobasicu dubrovačkog kraja i otkrio u čemu je tajna

Piše Bruno Lucić
21. veljače 2024. - 19:44

U sklopu ovogodišnje manifestacije ‘Gusti od kobasica‘ održan je već tradicionalni izbor za najbolju domaću kobasicu dubrovačkog kraja, a šampionom je proglašen Đuro Mujo. Drugo mjesto osvojio je Ivo Radovac, a treće Ivo Vodopić. Peti je ovo put po redu da Agroturizam Konavle organizira ovu manifestaciju koja nema samo svoj gastronomski i kompetitivni, već i edukativni karakter.

image
Privatni album

Manifestacija je počela prikupljanjem uzoraka domaćih kobasica koji su uglavnom pristigli iz Konavala, ali i s Mljeta, Župe dubrovačke i Dubrovačkog primorja. Stručno povjerenstvo je, koristeći međunarodnu metodologiju, ocijenilo pristigle uzorke. Ne krije Mujo zadovoljstvo zbog uspjeha.

- Ove godine su bile 22 kobasice na ocjenjivanju. Čak ih je 9 osvojilo zlato. Znači da je kvaliteta velikog broja pristiglih kobasica bila sjajna. Svi su oni dobili preko 54 boda. Ja sam imao dva uzorka. Oba su dobila zlato, ali pobjedničku kobasicu je žiri ocijenio s više bodova jer je bila nešto drugačije recepture i jedina koja je bila većeg promjera od 55 milimetara. Istrani takve kobasice zovu ‘salamini‘, otkriva Mujo.

Priprema za manifestaciju bila je sve, samo ne jednostavna.

- Dosta smo se namučili da nabavimo meso za ovogodišnje kobasice. Tražili smo da bude meso domaće proizvodnje i da u polovici bude oko 100 kila, što jamči da je zrelo i pogodno za proizvodnju kobasica. Otkrit ću vam i tajnu začina. Kad smo vidjeli da je sirovina vrhunska u pobjedničku kobasicu sam stavio minimalno začina, a uopće nismo dodavali češnjak, da dođu do izražaja mesne arome, otkriva sugovornik koji navodi kako dobra kobasica ‘mora biti ukusna, ne premasna niti presušena‘.

Zime su sve toplije i toplije što baš ne olakšava sušenje pršuta, kobasica i općentio suhomesnatih proizvoda. Tim više je opravdano pitanje može li se kobasica u potpunosti proizvesti na tradicionalan način.

- Ovo je bilo natjecanje domaćih nekomercijalnih kobasica. Proizvodimo ih samo za nas. Mi u Konavlima zadnjih godina redovno imamo edukacije koje nam pomažu da pravimo bolje suhomesnate proizvode. Dobre kobasice se ne mogu proizvesti bez kako-tako kontrolitanih uvjeta. Za kobasice je važno da ima dovoljno vlage, ventilator može zamijeniti vjetar, a dima bi trebalo biti što manje, napominje konavoski šampion.

image
Privatni album

Ne krije kako rado ‘eksperimentira‘ praveći kobasice, a zna se i ‘zaigrati‘ okusima.

- I to svake godine bilježim u rokovniku da znam za narednu godinu. Tradicionalno mi u Konavlima ne stavljamo papriku u kobasice, ali je dobro napraviti i takvih, za promjenu. Meso je jako važno i jako ga je teško nabaviti, jer nema lokalnih farmi pa su ljudi često prisiljeni kupiti ono što stigne, navodi Mujo koji napominje kako u Konavlima jedino OPG Đivanović ima registrirani objekt za proizvodnju suhomesnatih proizvoda i prodaje vrhunske kobasice te da bi bilo bi prostora za još komercijalnih proizvođača u najjužnijoj hrvatskoj općini.

26. travanj 2024 16:10