StoryEditorOCM
GastroSLASTICA IZ DJETINJSTVA

Hrskavo tijesto i svilenkasta krema! Ovog vikenda radimo ga po provjerenom receptu

Piše Lidija Lončarić, Slavica Šagolj/DH
29. travnja 2023. - 12:55

Kada ste zadnji put pojeli stvarno dobru šaum rolu? Naša Slavica Šagolj otkrila nam je svoj recept i od tada ih radimo samo ovako, donosi Dobra hrana

Šaum role su poslastica koju ponajviše pamtimo s različitih svadbenih i drugih slavlja kada smo bili mlađi, a posebno su nam se u pamćenje urezale prepirke oko toga je li to zbilja najbolja slastica koja postoji ili je ipak pobjeđuje neki drugi klasik poput mađarice. Naime, uvijek su postojali oni kojima je spoj hrskavog lisnatog tijesta posutog šećerom u prahu i punjenog svilenkastom kremom od bjelanjaka bio omiljen, ali i oni koji ga nisu mogli smisliti.

Kako su s godinama na scenu stupile neke nove slastice i preuzele popularnost ovom pomalo zaboravljenom klasiku, u šaum rolama nismo uživali sve donedavno, kada smo odličan primjerak ove slastice kupili na tržnici Dolac. Pronašli smo ih na malom kiosku pod nazivom Svježina međimurskog dvorišta OPG-a Jančec, smještenom u donjem dijelu, među mesnicama. Rade ih vrijedne Međimurke koje u svojoj vitrini nude i nekoliko drugih starinskih kolača te slatke i slane štrudle.

image

.

Berislava Picek/cropix/

Budući da nas je njihova šaum rola instantno lansirala u djetinjstvo, posebno smo se razveselili kada je naša suradnica Slavica Šagolj samo tjedan ili dva kasnije s nama odlučila podijeliti recept za svoju varijantu ovog klasika. Prhke, lisnate i hrskave izvana, s finom, limunovim sokom blago aromatiziranom kremom iznutra, ove šaum role na snimanju su nestale u trenu. Njezin recept zabilježili smo po koracima te ga donosimo u nastavku, a vama, ako ste baš kao i mi bili fan ove starinske poslastice, svakako savjetujemo da se ovog vikenda okušate u pripremi i vratite u neka druga, bezbrižnija vremena, piše Dobra hrana

Dobar savjet!

Ako pri ruci nemate tuljce pomoću kojih ćete oblikovati šaum role, koristiti možete i na isti način oblikovanu aluminijsku foliju.

TREBAT ĆE VAM:

1 paket lisnatog tijesta

1 jaje za premazivanje

4 bjelanjka sobne temperature

200 g šećera

sok pola limuna

50 ml vode

šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:

U manju posudu za kuhanje stavite polovicu šećera (100 g) i vodu te zakuhajte. Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri dok ne dobijete gustu sirupastu smjesu. Maknite s vatre i malo ohladite. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg te im dodajte drugu polovicu šećera (100 g). Kada se šećer miksanjem otopi, polako u bjelanjke dodajte sirup. Miksajte dok smjesa ne postane gusta i sjajna. Na samom kraju dodajte limunov sok.

image

.

Berislava Picek/cropix/

Lisnato tijesto narežite na trakice promjera 1 cm i njime omotajte kalup za šaumrole. Prije pečenja lisnato tijesto premažite jajetom.

image

.

Berislava Picek/cropix/

Ohlađene tuljce od lisnatog tijesta maknite s kalupa i napunite snijegom od bjelanjaka.

image

.

Berislava Picek/cropix/

Prije serviranja desert posipajte šećerom u prahu.

image

.

Berislava Picek/cropix/
27. travanj 2024 03:04