Maslina i maslinovo ulje dio su mediteranske prehrane, koja se smatra najpoželjnijom prehranom te štiti kardiovaskularno zdravlje. Maslinovo ulje još je Homer nazivao tekućim zlatom, a Hipokrat ga je propisivao kao lijek za više od 60 bolesti. Znanost je potvrdila blagodati masline i maslinova ulja, a i listovi u sebi kriju iznimnu ljekovitu moć, piše Živim.
Donosimo sjajne recepte s maslinama, isprobajte ih već danas.
DOMAĆA TAPENADA
Namaz od masline ili tapenada postaje sve popularniji i u kulinarstvu i kao prirodna krema za njegu kože, a pravi se od istih sastojaka.
SASTOJCI:
150 g crnih maslina
1 žlica limunova soka
1 žlica vinjaka
3 češnja češnjaka
60 ml maslinova ulja
PRIPREMA:
Masline dobro isperite pod mlazom hladne vode i ocijedite. Ostavite ih da se osuše na krpi.
Izvadite koštice i stavite ih u električnu sjeckalicu (možete ih i sitno nasjeckati nožem).
Dodajte limunov sok, vinjak, češnjak pa sve usitnite dok ne dobijete kašu.
Stavite u porculansku ili staklenu zdjelu i uz stalno miješanje postupno dodajte maslinovo ulje.
Namaz od maslina poslužite s prepečencem i maslacem.
NAMAZ OD ZELENIH MASLINA
SASTOJCI:
100 g zelenih maslina
1/2 žličice estragona (sušeni začin)
1 žličica limunova soka
1 žličica maslinova ulja
prženi bademi (po želji)
PRIPREMA:
Sve sastojke osim maslinova ulja stavite u blender.
Po želji dodajte bademe koje ste prepržili na suhoj tavi te ih nasjeckali.
Dodajte ulje i blendajte dalje dok ne dobijete smjesu koju ćete moći mazati, ali da nije potpuno kremasta.
Ostavite da stoji u hladnjaku 30-ak minuta da se okusi sjedine pa mažite na krekere, kruh ili jedite uz jabuke, celer, tikvice, krastavce...