StoryEditorOCM
GastroIZ DALEKOG ISTOKA

Filipinski chef Oscar Ramos oduševljava nepca u Gradu: ‘Vaša jela su jako zdrava, imate najbolje maslinovo ulje, a sarma je savršena kombinacija!‘

Piše Bruno Lucić
9. lipnja 2024. - 17:35

Od Antarktike do Sjeverne Amerike, od Sjeverne Europe preko Afrike do Srednjeg i Dalekog istoka, chef Oscar Ramos obišao je cijeli svijet da bi ga profesionalni put doveo na jug Hrvatske. Ovaj rođeni Filipinac dolazi iz provincije Laguna udaljene četiri sata vožnje od glavnog grada Manile. Skoro godinu dana radi kao chef u restoranu Troubadour Jazz Brasserie.

- Hrvati su jako iskreni i vedri, rado će vam pomoći. Imam dojam da je Hrvatska 100 posto sigurna za domaće i ljude svih nacionalnosti, najbolja država koju možete zamisliti. Sretan što sam upoznao mnoge Hrvate, kulturološki smo se razmijenili, razmijenili smo i neka jela... U prvom restoranu sam kuhao neka filipinska jela, ljudi su bili sretni. Napravili smo nešto dobro za hrvatsko-filipinske odnose.

Međutim, u tom restoranu sam mogao raditi samo sezonski jer bi se u studenom zatvarao. Vlasnik restorana htio je da se vratim u Filipine za godišnji odmor i ostanem skoro pet mjeseci, što nisam želio. Opet sam se prijavio za posao i dobio sam ga u Hotelu Lero kao prvi Filipinac ikad. Bilo je kasnije i onih koji su došli iz Katara ili Dubaija... U Leru sam pokazao talent, počeo sam rezbariti čokoladu i sir, radio sam skulpture, pripremao salate, svidjelo se to šefu. U to vrijeme sam imao neke probleme s jednim vlasnikom restorana gdje su mi puno toga obećali i gdje sam se zaposlio napustivši Lero, shvatio sam da sam pogriješio. Menadžment hotela me prihvatio, bili su sretni sa mnom, a i ja s njima... Dao sam otkaz u onom restoranu, a dok sam radio u Gradu, upoznao sam Nikolu Breškovića koji je tražio chefa i tako sam skoro godinu dana u Troubadoura, dodaje Oscar, a cijeli tekst pročitajte u novom print izdanju Dubrovačkog vjesnika.

 

11. lipanj 2024 17:41