StoryEditorOCM
GastroNespojivi okusi koji gode nepcu

Dinja ne mora uvijek biti slatka: Zvuči suludo, ali s Brgata stiže neobična ljetna ričeta

Piše G. B.
12. srpnja 2024. - 19:02

Možda se čini suludo, ali je jednostavno i vrijedi probati. Puno je kompliciranije koru od lubenice pržiti, ali nevjesta babe Ane s Brgata podijelila je s nama ljetni recept za koru od dinje. I to kisele! Baba Ane je, kažu, malu poslala k vragu, ali ona se nije dala i baš je željela podijeliti ričetu s nama, pazeći da ne pokvari odnose s babom Anom.

Ukiseljene kore lubenice izvrsno su predjelo, prilog za lagani ručak ili međuobrok koji se može konzumirati direktno iz staklenke. Također možete nasjeckati kore i dodati ih salatama, sendvičima ili jelima s roštilja, kako bi se dobio slatko-slani okus.

Sve što trebate je mješavina papra, cimeta i jabučnog octa za kiseljenje, a moguće je napraviti i vlastitu mješavinu začina za kiseljenje.

Začine za koru dinje može se prilagoditi željama,  pa je tako bijeli ocat savršen za jačanje‘ kiselosti, đumbir nudi slatki i ljuti okus, cijele sjemenke kima daju ‘dašak‘ dima, češnjak će zaslaniti preljev, mljevena crvena paprika pikantan okus, a ljuta papričica, dakako, ljutu verziju.

A kako ukiseliti koru? Spravicom za guljenje povrća pažljivo treba ukloniti gornji tvrdi sloj, ‘meso‘ zatim narezati na manje fete i kuharskim nožem pažljivo odrezati preostalo voće s kore, ostavljajući malu količinu ružičastog mesa za boju.

Kore lubenice najčešće se narežu za kockice ili duguljaste komade, ali na ukus ne utječe kakav će im biti oblik. Najvažnije je da su ukusne, kaže nam nevjesta s Brgata.

08. rujan 2024 01:36