Napravljeno od sastojaka koje uvijek imamo u kuhinji, podložno improvizaciji i jelo koje nas već na sam spomen vraća za stol u staru kuhinju iz djetinjstva, grenadir marš je klasik koji obožavamo, donosi Dobra hrana.
Talijani ga zovu pasta e patate i u pitanju je bogato, zasitno jelo puno okusa, a napravljeno od malo sastojaka. Osim tjestenine i krumpira, Talijani obično dodaju i mrkvu i celer, ponekad i pancetu ili guanciale, rajčice, ali i Provolone sir ili parmezan te ovo jelo jedu na žlicu. Upravo jedan takav recept pronašli smo na portalu Saveur. Uz male preinake, ostavljamo ga u nastavku.Osim u Italiji i kod nas, ovo jelo popularno je i u Mađarskoj gdje ga pod imenom krumplis teszta rade s krpicama i mađarskom crvenom paprikom.
Trebat će vam:
maslinovo ulje
1 režanj češnjaka
1 srednja mrkva
1 srednji celer (stabljika)
sol
3 žlice umaka od rajčice
5 srednjih krumpira
povrtni temeljac
tjestenina
Provolone sir
Priprema:
U veliku posudu stavite najprije ulje, sitno sjeckani češnjak, sjeckanu mrkvu, celer i luk. Dodajte malo soli. Pirjajte na srednjoj vatri oko 20 minuta. Dodajte umak od rajčice, krumpir i još soli pa kuhajte uz povremeno miješanje ili dok krumpir malo ne omekša, oko 20 minuta. Dodajte 5 šalica temeljca, smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20-ak minuta. Otklopite i dodajte sitnu tjesteninu pa kuhajte dok tjestenina ne postane al dente. Trebate dobiti gustu juhu s komadićima tjestenine i povrća. Maknite s vatre i dodajte sir pa sve pomiješajte i poslužite.