StoryEditorOCM
GastroSVEMIRSKI POVRTNJAK

Čovjek će uskoro uzgajati kupus i rajčice na - Mjesecu!? Jedna nacija ozbiljno radi na tom projektu, u tim su uključili i slavnog chefa

Piše dv
24. studenog 2022. - 18:22
Thierry Marx (53) pridružio se projektu koji ima za cilj kreirati recepte od povrća proizvedenog u visokotehnološkoj kutiji koja se može poslati u svemirAFP

Francuski planovi za uzgoj kupusa na Mjesecu dobili su potporu slavnog chefa specijaliziranog za molekularnu gatronomiju, koji želi osmisliti jela za astronaute koristeći svježe ubrano povrće - piše Times, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Thierry Marx (53) pridružio se projektu koji ima za cilj kreirati recepte od povrća proizvedenog u visokotehnološkoj kutiji koja se može poslati u svemir. Marx je angažirao učenike svoje kuharske škole u Toulouseu da rade s njim na lunarnoj hrani budućnosti. Toulouse je poznat i po svojoj gastronomiji, ne samo kao kao središte francuske zrakoplovne industrije.

U srcu spomenutog projekta je kutija za povrće koju je izumio Orius, start-up povezan s francuskim Nacionalnim centrom za svemirska istraživanja. Paul-Hector Oliver, osnivač Oriusa, rekao je da je ta kutija sofisticirani oblik zatvorenog povrtnjaka.

image
AFP

"Možemo kontrolirati ubrizgavanje CO2, ubrizgavanje hranjivih tvari i kontrolirati temperaturu unutar 0,2C", rekao je za radio postaju France Culture. "Svjetlo imamo u osam boja, a možemo kontrolirati i njegov intenzitet. Ideja je da kutija ima programirane uvjete, na primjer, 30-satni dan, da ima zore i sumrake ili da reproducira, na primjer, planinsku klimu."

Izazov je bio, rekao je Oliver, kako smanjiti težinu njegove kutije od nehrđajućeg čelika nalik hladnjaku od 500 kg, a kako bi se mogla poslati na Mjesec. Rekao je da je kupus "glavno" povrće u programu, ali je dodao da će se razmotriti i rajčice i još neko.

Ovo bi mogao biti dobrodošao potez, s obzirom na to da bi se čak i Marx mogao pomučiti da smisli gastronomske recepte samo od kupusa.

25. travanj 2024 03:48