StoryEditorOCM
GastroDOBRO JE ZNATI

Budite na oprezu, zagrijavanje određenih jela u mikrovalnoj pećnici može biti opasno i kancerogeno. Evo koji je najsigurniji oblik podgrijavanja

Piše MOZAIK SD
14. veljače 2022. - 15:51

Često nemamo vremena za kuhanje pa se služimo raznim dostavama, a nije rijetkost ni da previše toga naručimo pa se poveselimo da imamo i obrok za sutra. Međutim, ima to u svoju lošu stranu posebice ako tu istu hranu zagrijavamo u mikrovalnoj.

Zagrijavanje određenih jela u mikrovalnoj pećnici može biti opasno, piše portal Mondo, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Profesor Rolf Halden, koji je direktor Centra za inženjerstvo zdravlja okoliša i biodizajn, upozorio je na dvije opasnosti koje vrebaju od zagrijavanja jednokratnog posuđa od stiropora u mikrovalnoj pećnici.

Nemamo ih svi kod kuće, ali ih vrlo često dobijemo kada naručimo hranu s dostave. Stiropor omogućuje da do nas obrok dođe "ušuškan", a temperatura mu ostaje idealna za konzumaciju. Ako niste sve pojeli, mogli biste sutradan staviti cijelo jelo s ostacima hrane u mikrovalnu. A to bi bila opasna pogreška!

Bijele posude od stiropora zapravo su izrađene od ekspandirane polistirenske pjene (EPS), a to su kuglice koje se zagrijavaju i potom oblikuju. EPS je opasan ne samo za okoliš, već i za zdravlje jer kemikalije koje sadrži mogu prijeći u hranu ili piće u te posude - rekao je profesor.

Taj se proces odvijao bez obzira grijali hranu ili ne. Kemikalije će svakako iscuriti u hranu, a taj će se proces ubrzati samo ako je zagrijete u mikrovalnoj pećnici.

"Toplina ubrzava promjenu kemijske strukture i kretanje kemikalija iz plastike u hranu. Materijal je u mikrovalnoj pećnici pod 'stresom', što može uzrokovati otpadanje malih komadića koji će ostati u vašoj hrani, a kemikaliju koja se nalazi u EPS stiroporu, Ministarstvo zdravlja SAD-a identificiralo je kao kancerogen, tvar koja može uzrokovati stvaranje stanica raka.x

I zato je najsigurnije podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici ono koje činite u staklenoj posudi na kojoj piše da se može  zagrijati. Također,  i provjereno sigurno plastično ili keramičko posuđe je sigurna opcija, objavio je portal Mondo.

23. svibanj 2024 07:19