StoryEditorOCM
GastroNIJE ZA UPOTREBU

Ako na svojim krumpirima primijetite ovu boju odmah ga bacite u smeće, guljenjem kore nećete izbjeći nuspojave

Piše dv
14. rujna 2022. - 18:04

Krumpir je namirnica koju često ostavljamo u špajzi puno dulje nego bi trebalo, pa nije neuobičajeno da ga bacamo nakon što primijetimo da neugodno miriše, prenosi Slobodna Dalmacija.

No, ima i onih koji smatraju da ga je dovoljno oguliti, maknuti crne i zelene točkice i pripremiti za jelo, piše N1.

Međutim to nije istina. Prema pisanju portala Healthline, zelena se boja na krumpiru javlja kada on započne s proizvodnjom klorofila, što je prirodan proces. No kada primijetite taj pigment, to znači da je krumpir počeo i s proizvodnjom solanina, komponente koja štiti od štete koje uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije.

Radi se o toksinu koji se nalazi u krumpiru, a ne samo o zelenim točkama, koji u većoj količini može biti opasan za ljude.

Studija je otkrila da 0.6 miligrama po kilogramu težine može voditi do bolesti. Posebno je važno da takav krumpir držite podalje do djece, koja imaju puno nižu tjelesnu masu pa mogu i jače osjetiti posljedice trovanja solaninom.

Simptomi koji se mogu javiti su temperatura, glavobolja, bol u trbuhu, proljev, povraćanje, slab puls i otežano disanje. Ako mislite da imate upravo ove simptome, odmah potražite pomoć liječnika, objavio je N1.

19. travanj 2024 14:49