StoryEditorOCM
KonavlePOVELJA ZA ZAVIČAJNI MUZEJ KONAVALA

ANTONIA RUSKOVIĆ RADONIĆ Kako se Kolinda zaljubila u konavoski vez

Piše GB
28. studenog 2017. - 12:32

Ni mjesec dana nije prošao od privremenog preseljenja Ureda predsjednice na jug, a u Čilipima je zazvonio 'crveni telefon' s Pantovčaka. Razlog za uzbunu bio je više nego ugodan – Zavičajnom muzeju Konavala odlukom šefice države Kolinde Grabar Kitarović dodijeljena je Povelja RH za očuvanje baštine i tradicijskih vrijednosti.

Priznanje je stiglo nakon što se predsjednica za kratkog posjeta Čilipima osobno uvjerila kakvim blagom raspolažu konavoski čuvari baštine predvođeni ravnateljicom Muzeja i galerija Konavala Antonijom Rusković Radonić:

- Ne sjećam se da je prije Kolinde itko od političara iz Zagreba pokazao interes za Zavičajnu kuću. A još me više iznenadilo što predsjednica nije znala baš ništa o tradiciji svilarstva u Konavlima. Čini se da nekako nije ni očekivalaovakav muzej na 'periferiji'. Kad smo joj ispričali priču o dudovu svilcu i pokazali uzorke konavoskog veza, toliko se oduševila da nije mogla vjerovati da nas dosad nitko od državnih tijela nije nominirao za nagradu. Sigurno bi ostala s nama još satima, da je iz protokola nisu gonili dalje – prepričava nam Antonia Rusković Radonić dojmove sa susreta s čelnicom države koji je rezultirao prošlotjednim uručenjem Povelje RH ključnoj ustanovi za očuvanje konavoskog povijesnog naslijeđa. Povelja je dodijeljena u kategoriji znakovita naziva "Feniks" koja simbolizira novi život nakon ratnih stradanja i devastacija u Domovinskom ratu. Uz Čilipe, dobitnici su još i Vukovarski muzej i Karlovačka knjižnica.

Više o priznanju čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika.

24. travanj 2024 15:17