Županija Dubrovnik

VELIKA OBLJETNICA

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik slavi 70 godina!

VELIKA OBLJETNICA

Dani Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik održat će se u periodu od 28. studenog do 01. prosinca 2017. godine, kada škola obilježava 70. obljetnicu svog postojanja. Škola će kroz razne događaje obilježiti obljetnicu i to svečanom akademijom u četvrtak 30. studenoga, u 19 sati u Hotel Lacroma te Okruglim stolom: Edukacija kadrova u turizmu i ugostiteljstvu pred izazovima 21. stoljeća, te u petak, 01. prosinca, u 9.30 sati u Hotel Lacroma.

Odmah nakon 2. svjetskog rata, 1947. godine u Dubrovniku je otvorena Niža ugostiteljska škola koja je, pored one u Opatiji, bila jedina takve vrste u Hrvatskoj. U dvije godine svoga postojanja djelovala je u sklopu različitih hotela.. Umjesto nje, 1949. osnovana je Ugostiteljska škola s praktičnom obukom u trajanju od 3 godine. Školi je dodijeljena Villa Mimoza, što je bilo prvi put da je škola dobila zgradu za vlastite potrebe. Svi nastavnici u školi radili su honorarno. Nakon završetka ove trogodišnje škole učenici su dobivali zvanje kvalificiranog kuhara, konobara i slastičara.

Kada je 1951. za održavanje praktične nastave učenika Škola dobila u trajno vlasništvo i Hotel Dubravku, postala je prvom hrvatskom ugostiteljskom školom s praktičnom obukom. U niti jednoj grani gospodarstva onog vremena nije postignut takav uspjeh u rezultatima i organizaciji stručnog školstva kao u dubrovačkoj Ugostiteljskoj školi. Broj učenika stalno je rastao što se najbolje vidi u činjenici da u prvih 10 godina rada Škole istu je završilo ukupno 150 učenika, dok je samo školske godine 1966/67. školu završilo 275 učenika.
60-tih godina počinje ubrzana izgradnja hotelskih kapaciteta, no potražnja s inozemnog tržišta još uvijek je bila daleko veća od ondašnjih smještajnih mogućnosti. Takvo ukupno stanje odrazilo se i na rad ugostiteljskih škola. Značajno se povećao broj učenika, a godine 1960. Ugostiteljska škola Dubrovnik otvara i treći smjer u svom obrazovanju pa se pored kuhara, konobara i slastičara u ovoj školi počinju obrazovati portiri i hotelske domaćice. 1961. godine izgrađena je današnja školska zgrada na Pločama čijim hodnicima i danas prolaze učenici, ne samo s dubrovačkog područja već i cijele Dalmacije i Hrvatske.
Upravo su iz dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole potekli brojni vrhunski brojni kadrovi koji su svojim znanjem, voljom i ljubavlju proslavili hrvatsko ugostiteljstvo i turizam.

Ravnatelj
Antun Perušina, dipl. ing.

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

Nikola Babić novi je šef županovog ureda

Nikola Babić novi je šef županovog ureda
Novi v.d. pročelnika Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine je Nikola Babić, potvrdio je sam ž...
Nikola Babić novi je šef županovog ureda

Iduće ljeto bez čepa u vratima od Pila

Iduće ljeto bez čepa u vratima od Pila
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao je danas u Dubrovniku radni sastanak s deleg...
Iduće ljeto bez čepa u vratima od Pila