StoryEditorOCM
KulturaIZLOŽBA U GALERIJI SEBASTIAN

Ozračje idilične morske arkadije

9. prosinca 2017. - 00:13

Umjetnik i kapetan, Stjepko Mamić vezan je uz svoj životni prostor, svoje nekadašnje putovanje, osjetljiv na sugestivnu atmosferu, idiličnu morsku arkadiju i sjene nekih prošlih svjetova koji trepere u svakodnevnom životu. Svjetlo i boje Mediterana vodilja su doživljaja prizora u umjetnikovom likovnom stvaralaštvu. Motivi sami po sebi nose dovoljnu ljepotu, no punu slikovitost dobivaju u integraciji s kolorističkom tvarnošću i nizom kromatskih mijena. Boja je Mamićeva istina, boja kao svijet bez granica, a granice nisu ništa drugo nego linije. Pigment postaje svijet slobode kojim nas umjetnik polagano uvodi u beskraj.

Rekla je to povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković na otvorenju izložbe umjetničkih slika autora ka Stjepka Mamića u renomiranoj galeriji Sebastian te dodala:

-Morske dubine, brodovi, ribarske mreže, život u moru – nepresušna su inspiracija jedinstvenog umjetnika autentičnog slikarskog izričaja. Gotovo najintrigantniji ciklus u Mamićevom opusu zauzimaju njegove Mreže – ciklus koji prikazuje niz varijacija na temu doživljaja otvorenog kozmičkog prostora u beskrajnim dubinama mora. Kapetan Stjepko Mamić želi da njegova umjetnost bude sve i svugdje, da nadiđe samoga sebe! Ne samo da cijeli svijet vidi njegovo djelo, u čemu je već i uspio, već da cijeli svijet bude njegovo djelo. Plava kapljica u beskrajnom svemiru.

Recimo na kraju i to da je otvorenju nazočila i vlasnica galerije Andrea Dujić a dio slika je u galeriji Sebastian imao svoju svjetsku premijeru. naime, u galeriji Sebastian te su slike izložene prije nego će biti predstavljene na svjetskoj izložbi u Parizu, na proljeće iduće godine.   

26. travanj 2024 22:03