StoryEditorOCM
KulturaIZLOŽBA U GALERIJI SEBASTIAN

"Duhovi sa zadarskog Foruma" Tomislava Marijana Bilosnića

Piše Ahmet Kalajdžić
25. kolovoza 2022. - 07:38

 

Izložba slika "Duhovi sa zadarskog Foruma", autora poznatog zadarskog književnika i slikara Tomislava Marijana Bilosnića otvorena je u srijedu navečer u galeriji "Sebastijan". Dubrovačkoj se publici Bilosnić predstavio s osamnaest slika velikog formata iz Liburnskog ciklusa, poznatog po tome što govore o autorovom "poistovjećivanju sa starosjediocima liburnskih gradina, s uljuđenim građanima rimskih kolonija i municipija". Ljubiteljima likovne umjetnosti, ali i Bilosnićeve haiku- poezije, na otvorenju izložbe obratili su se povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, profesorice književnosti Sanja Knežević i Irja Jerković te autor osobno, a otvorila ju je vlasnica galerije Andreja Dujić.

-Bilosnić osjeća i zna da korijene današnjice treba tražiti u magli daleke prošlosti i makar kako ona bila nedostatno poznata, on je intenzivno poetski proživljava kao sadašnjost. Sve što se tu događalo, sve u što se stoljećima vjerovalo povezano je, sve je u njegovoj pjesničkoj interpretaciji isprepleteno i zajedničko. Božice i božanstva kao i cijeli panteon grčko- rimski i dandanas su dio nas. U našoj svijesti žive stare mitološke priče, tajanstveni simboli plodnosti, života i smrti, još tajanstvenija vjerovanja u mrtvace koji izlaze iz groblja i plaše ljude, moć talismana i amuleta. Kad se Bilosnić penjao po liburnskim gradinama, dok je hodao po popločanom forumu rimske Jadere, slutio je i osjećao da ti spomenici i ljudi koji su ih stvorili određuju i dandanas našu sudbinu- rekli su likovni kritičari o slikama Tomislava Marijana Bilosnića. 

 

Recimo i to kako je izložba dio programa kojim se obilježava rijetki jubilej 50. obljetnice rada renomirane galerije, a uveličali su je i glazbenici Josip Čenić, Matko Dišipulo i Hrvoje Jugović.

30. travanj 2024 23:32