StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA ZA MEDIJE U FESTIVALSKOJ PALAČI

VIKTORIJA OD NEPRIJATELJA Druga dramska premijera za i u ime Marina Držića!

Piše PSD.
14. kolovoza 2017. - 16:57

Drugi premijerni naslov 68. Dubrovačkih ljetnih igara, „Marin Držić - Viktorija od neprijatelja“ u režiji Ivice Boban predstavljen je na konferenciji za medije u Festivalskoj palači.
  
V. d. intendanta Mladen Tarbuk kazao je kako predstava na „lucidan način progovara o slobodi“. Kad je vidio tekst Hrvoja Ivankovića, objeručke ga je prihvatio i odlučio postaviti na Igre dodavši pri tome kako je Marin Držić još uvijek jedna živa tema u Dubrovniku. 

Ivanković je pak rekao kako ga je 2007. tadašnji voditelj drame na Dubrovačkim ljetnim igrama, Ivica Kunčević, pitao da napiše dramaturški koncept povodom 500. obljetnice Držićevog rođenja. Međutim, tekst nije kazališno zaživio 2008. na 500. obljetnicu rođenja pa je dočekao 450. obljetnicu smrti. Ivanković je naveo kako se predstava sastoji iz fragmenata Držićevih djela pa čak i onih djela koja su malo ili nikada igrana u kazalištu. Naravno, u komad su utkani i povijesni dokumenti o životu dubrovačkog komediografa. Na kraju je dramaturg istaknuo kako tekst propituje odnos između Marina Držića i Dubrovnika. 

Redateljica Boban je navela kako bi Držić i Shakespeare trebali biti konstantna i okosnica Dubrovačkih ljetnih igara jer su svevremeni. U predstavi se pojavljuje 52 lika, a Boban je naznačila kako kao i lani, kada je radila na "Othellu", ponovno ima „ekipu snova, dream team koji je ostvario predstavu“. Naglasak predstave jesu glumačke izvedbe, transformacije te su zastupljeni ples i pjevanje. Ozren Grabarić koji igra Vidru i poznate Vidrine likove kazao je kako je na prvu redateljici rekao da „nema šanse!“ da igra Držića, ali je na kraju pristao te mu je velika čast sudjelovati u ovom projektu. Na probe se osvrnula i Doris Šarić Kukuljica.  

- Sve što radim i sve što radimo radimo za i u ime Držića, kazala je ona.   
 

Na konferenciji su sudjelovali i ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović te direktor Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke, Ante Režić.

Uz Grabarića i Šarić Kukuljica, festivalski dramski ansambl čine Maro Martinović, Branimir Vidić – Flika, Danijel Ljuboja, Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nika Lasić, Glorija Dubelj te studenti ADU u Zagrebu Petra Svrtan, Iva Kraljević, Ivana Gulin, Robert  Španić, Marin Klišmanić, Ugo Korani i Josip Brakus.  

U predstavu su uključeni i članovi glumačke družine Kolarin: Jelica Čučević, Marinka Metković, Aida Machiedo, Tajana Martić, Ante Tonći Đurković, Barbara Lončarić Lučić i Matija Vojvodić. Autorsku ekipu čine Miljenko Sekulić koji je autor scenografije, maski i lutki, kostimografkinja Doris Kristić te skladatelj Ozren Glaser. Oblikovanje svjetla potpisuje Vesna Kolarec, video projekcije Ivan Lušičić, koreografiju Nikolina Medak, a mačevanje je glumce uvježbao Lovro Buva. 

Premijera predstave u parku Umjetničke škole na rasporedu je 20. kolovoza u 21,30 sati. Reprizne izvedbe, također u 21,30 sati, predviđene su 21., 22. i 23. kolovoza. bLu

26. travanj 2024 06:52