StoryEditorOCM
KulturaUOČI ZATVARANJA 68. DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

ZAVRŠNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE Bolji prihodi od lanjskih, nova ulaganja i okretanje međunarodnoj javnosti

Piše PSD.
25. kolovoza 2017. - 14:40

Svojevrsna „bilanca“ 68. Dubrovačkih ljetnih igara povučena je na press-konferenciji u atriju palače Sponza gdje su se vodstvu Igara pridružili predstavnici Grada Dubrovnika, Županije dubrovačko-neretvanske te Ministarstva kulture.

Iako najavljena, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nije prisustvovala konferenciji pa je u njezino ime govorila pomoćnica Iva Hraste Sočo. Ocijenila je Igre „nacijenjenijim festivalom koji oživi renesansno-barokne ulice Dubrovnika“ te rekla kako je važno održati kontinuitet. Titlovanjem predstava dramski je program postao pristupačan stranim posjetiteljima. Mladenu Tarbuku završna pressica je značila i posljednji dan mandata. Osvrnuo se na medijske napise o „resetiranju Igara, promjenama i revolucijama“.

- Igre ovakve kakve su mogu samo tako preživjeti, ako idemo resetirati ili raditi revolucije onda možemo dobiti festival elektronske glazbe ili eksperimentalni teatar. Dubrovnik ne ide u korak s vremenom i zato je on ovako lijep. Već sam dogovarao neke suradnje za sljedeću godinu, na primjer dolazak tenora Piotra Beczała, Baleta Monte Carlo, s Dubravkom Vrgoč smo dogovorili daljnju suradnju s HNK Zagreb, a planirano je i postavljanje „Peera Gynta“ Henrika Ibsena. Na zatvaranju će biti izvedena glazba za „Peera Gynta“ što je već jedan mali prozor za sljedeću sezonu. Balet„Gospoda Glembajevi“ Lea Mujića bit će lijepa pararela ovim našim „Glembajevima“. Kada sam došao na čelu Igara prije tri godine, prihod je iznosio 1,4 milijuna kuna, a sada se povećao na 1,9 kuna. Pri tome moram naglasiti kako nismo povećali cijenu ulaznica, kazao je Tarbuk zahvalivši svima na suradnji, posebno na potpori Grada Dubrovnika.

Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović iznijela je financijske podatke. Tako je prihod od ulaznica za 17 posto veći nego lani (1 950 000 kuna), i sam ukupni proračun je 7 posto veći nego lani (12 734 000 kuna) prvenstveno zahvaljujući povećanju prihoda novh sponzora. Medo Bogdanović je najavila i početak ulaganja u opremu komentirajući kako su „svi tijekom godina govorili da treba ulagati, ali nitko to nije činio“.

- Bilo je i organizacijskih poteškoća, neke ste vjerojatno primijetili, a neke i niste. Bilo je buke, glazbe i tako dalje... Složit ćete se, postaviti 72 programske izvedbe na 16 scenskih prostora nije bilo lako. Zahvaljujem svim zaposlenicima, mnogi su se tijekom ova dva mjeseca odrekli privatnog života i spavali po tri sata. Jesu to dva mjeseca, ali uloženo je puno ljubavi i entuzijazma, zaključila je ravnateljica Igara.

Za dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića 68. Igre su bile „najljepše, najdraže, najdubrovačkije i najhrvatskije“ Igre. Naglasio je važnost okretanja prema međunarodnoj javnosti te dodao kako je festivalska sezona bila izvrsna. Dožupanica Žaklina Marević zahvalila je v.d. intendanta i cijelom njegovom timu rekavši kako je bilo bogato kulturno ljeto. Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić najavio je daljnje praćenje dramskih i glazbenih izvedbi te veću razmjenu kulturnih programa. bLu

27. travanj 2024 14:49