StoryEditorOCM
ŽupaENGLEZ U DUBROVNIKU

Nova župska turistička atrakcija: Mr. Beast je upravo uzdrmao ‘napušteni grad Kupare‘, hoće li mladi YouTuberi navaliti u Župu?

Piše Mark Thomas
8. ožujka 2024. - 14:31

"Narednih sedam dana bit ćemo zatočeni u ovom napuštenom gradu", i dok helikopter uzlijeće, glas nastavlja "upravo je odletjelo jedino sredstvo pomoću koje možemo otići odavde". Eto, izgleda da živim(o) u napuštenom gradu o čemu svjedoči i moja kuća koja se vidi na snimci. O čemu ja to zapravo govorim? Bez sumnje, snimka o kojoj govorim najgledanija je snimka ovog dijela dubrovačke županije. Ali, vratimo se mi na početak priče.

Krajem siječnja načuo sam da jedan od najpoznatijih youtubera snima nešto blizu moje kuće u Župi. "Prijateljica mi je rekla da The Beast snima neki video u Kuparima," rekla je moja supruga. Misliš, Mr. Beast," ispravio sam je šokiran. "Ma nemam pojma, ali ne može se uć‘ u Kupare, zaštitari su mi rekli da se neki idioti prese***aju okolo," dodala je.

image

Mr. Beast ima tisuće poklonika

Instagram/mr.beast/

S obzirom da sam veliki ljubitelj YouTubea koji mi je zapravo jedna od najdražih društvenih mreža, naravno da sam znao tko je Mr. Beast. Ajme meni, koji gust !Odmah sam mu napisao e-mail i započeo ovako: "Na početku ovog maila ne znam jel‘ bih vas oslovio s Mr. Mr. Beast ili samo s Mr. Beast ili možda s Vašim pravim imenom.

Početak je bio lagano sarkastičan. I u nastavku pišem: "Ptičica mi je došapnula (ne, nije Twitter) da snimate video u neposrednoj blizini moje kuće. Zapravo, snimate na mjestu na kojem obično ujutro šetam s psima i koje zahvaljujući Vama i Vašim zaštitarima moram mijenjati.

Pokušao sam im objasniti (zaštitarima) kako ste Vi veliki ljubitelj životinja i da Vam sigurno ne bi smetale njihove šapice, međutim, nisam naišao na njihovo razumijevanje." Naravno, nije ni potrebno reći da nikad nisam dobio njegov odgovor. Stoga sam s velikim nestrpljenjem očekivao objavu spomenutog videa snimljenog u Kuparima, "napuštenom gradu". Kad sam ga napokon dočekao, malo je za reć‘ da sam bio iznenađen naslovom "Kako sam preživio 7 dana u napuštenom gradu." Ma daj me nemoj zafrkavat!

Očigledno postoji veliki generacijski jaz kad su društvene mreže u pitanju. Kad sam svojim prijateljima, znači (polu)starcima rekao da Mr. Beast snima u Dubrovniku, blijedo su me pogledali, u stilu "Tko je taj? Jel neki s televizije?" Na drugu stranu, kad sam upitao svoju nećakinju tinejdžericu u Velikoj Britaniji "Ajde pogodi koji je youtuber kod nas?" kao iz topa je ispalila "Nemoj mi reći da je Mr. Beast."

image

Ruševni hotelski kompleks u Kuparima

Tonci Plazibat/Cropix

Za sve vas koji ne znate tko je on, riječ je o mladiću kojeg putem YouTube kanala prati 240 milijuna ljudi, a njegov je video o "napuštenom gradu Kupari" samo u dva dana pogledalo 67 milijuna. Na svojim video uradcima zgrnuo je dosad doslovno pola milijarde dolara. Samo prošle godine njegova je zarada bila 82 milijuna. Stoga sam pogledao njegov novi video uradak s velikim zanimanjem. Mora se priznati da je produkcija na razini Hollywooda.

Međutim, sam sadržaj, tekst, i ostalo su nedorečeni. Vjerujem da je znanje moć. Sjećam se kad su se prije dosta godina na novom groblju na Dupcu snimali prizori pustinje u jednoj od epizoda Igara prijestolja. Glumci su "umirali" od žeđi na vrelom suncu u potrazi za vodom.

Za 99,99 posto gledatelja ta je scena bila vrlo uvjerljiva. Naravno, mi koji znamo lokaciju valjali smo se od smijeha znajući da je na minut od tog prizora "umiranja od žeđi" Lidlova butiga s frižiderima punim vode.

Isto tako, gledajući Mr. Beasta i njegovu ekipu kako skaču po krovu ruševnog hotela u Kuparima uzvikujući "Ovaj je napušteni grad bio bombardiran u ratu, što znači da smo ovdje jedino prisutni mi i kamermani," izazvala je kod mene salve smijeha. Mislim da je izraz "napušteni grad" uzviknuo barem dvadeset puta.

image

Mr. Beast otkrio je ljepote napuštenog župskog resorta

Screenshot

Kupari nisu ni grad, a bogami nisu ni napušteni (da su samo znali koliki su ljudi bestimali jer se nisu mogli slobodno šetati tih dana). I taj element "preživljavanja". Ma e, kako ne – na minut udaljenosti je Inina pumpa i Sub City gdje je mogao popit kapućin i učinit spenzu u Konzumu. Video sam pogledao nekoliko puta i na kraju shvatio da je prikazana i moja kuća. Je to i ja živim u napuštenom gradu? Možda sam malo prestrog.

Uz sve te male, trivijalne laži (a ima ih dosta), možda se ovo prometne u novu turističku atrakciju pa pripadnici mlađe generacije požele doći ovdje, a mjesto postanu moderne Igre prijestolja. Na samom kraju, cijela je priča dobila neočekivani obrat, ekipa "preživjelih" pronašla je bicikl u jednom od hotela. Taj je bicikl pripadao osobi koja je mojoj supruzi rekla da Mr. Beast snima u Kuparima. E, to je malo jezivo.

06. travanj 2024 22:55