StoryEditorOCM
DubrovnikKAMPERI NA PARKINGU

Pogledajte koliko je kazni naplaćeno kampistima ‘na crnjaka‘; nije neka brojka, ali je itekako skuplje nego legalno kampiranje u centru Dubrovnika!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
18. kolovoza 2023. - 19:22
Kampisti se i na području Dubrovnika ponekad odlučuju na kampiranje izvan za to predviđenih mjestaBožo Radić/cropix/

I ove se sezone u dubrovačkom kraju nerijetko viđaju kampiranja stranaca na za to nepredviđenim mjestima.

Iako neke druge države EU dozvoljavaju kampiranje izvan kampova, u Hrvatskoj je, po zakonu, zabranjeno kampirati i na vlastitoj parceli. Dozvoljeno je kampiranje isključivo u registriranim kampovima, dok je u, recimo, Skandinaviji dozvoljeno negdje stati i prespavati, pa i na dvije noći.

image

Kampiranje

Duje Klaric/Cropix

No, zakon u Hrvatskoj mnoge ne spriječava u kampiranju na lokacijama koje nisu predviđene za njih, bez infrastrukture, ali zgodne za ljetovanje ‘na crnjaka‘. Kako smo saznali od mještana jednog mjesta blizu Dubrovnika, gdje kamperi često nelegalno i besplatno ljetuju, oni imaju aplikacije koje ih navode na lokacije gdje je zgodno prenoćiti, a nitko ih zbog toga neće oglobiti. Njihovi boravci često traju i tjedan dana, i sve je dobro dok ne ostave golemo smeće iza sebe, žale nam se mještani. Dodaju i da ih se rijetko kažnjava pa im se iz godine u godinu broj samo povećava.

NI ISTRA NIJE POŠTEĐENA

Ima i onih kampista koji se ne konzultiraju s drugima pa jednostavno rastegnu šator tamo gdje je njih volja. Tako je nedavno u jednoj fb grupi koja okuplja kampiste objavljena fotografija na kojoj se vidi automobil talijanskih registarskih oznaka i u blizini rastegnut šator ispod stabala u samom centru Poreča.

- I inače na ovom parkiralištu noće brojni kamperi. Naravno, ovo je samo jedna od mnogih lokacija gdje nam gosti spavaju besplatno. Biste li vi to napravili u njihovoj državi? Ja ne bih - istaknuo je član grupe koji je objavio post.

No, nisu svi bili na njegovoj strani.

- Pustimo ljude, živimo život - bio je jedan od komentara.

- Pored lakomosti i paprenih cijena, mislite da su jedini? Nisu, samo su se drugi bolje snašli. I neka su! - još je jedan od komentara.

- Ma da, ako je itko kriv za ljetne rupe, to su onda divljaci kamperi! Locitat, identificirat, likvidirat - nadovezao se još jedan komentator.

- Naravno da ih treba prijaviti i kazniti, ali kako vi razmišljate, red nam ne treba i zato i jesmo sprdnja uljuđenom svijetu - suprotstavio im se drugi.

BUDE I ZMIJA

U ovoj grupi su česta i pitanja o mjestima u Hrvatskoj gdje se može ‘na divlje‘ kampirati, pa se tako pojavio i korisnik kojega je zanimao Mljet:

- Prijatelji i ja imamo u planu posjetiti Mljet za par dana po prvi put. Zanima nas ako imate neke preporuke za kampiranje na divlje ili čak u kampu.

Drugi korisnik grupe tražio je preporuku za podizanje šatora na nekoj lijepoj lokaciji uz nekakav potok ili slično, a da nije kamp.

- Nekad je kampiranje na divlje jako opasno, možete imati show sa zmijama. U kampu gdje ionako već boravi više ljudi, čisto je tj. nema žbunja gdje bi se one mogle skrivati - preporuka je jednog komnetatora za sve koji pitaju za divlje kampiranje.

- Bolje da ovdje ne spominjemo lokacije jer je kazna za ‘divlje‘ kampiranje oko 2500 kuna - komentirao je jedan od korisnika.

image

Kampisti se i na području Dubrovnika ponekad odlučuju na kampiranje izvan za to predviđenih mjesta

Božo Radić/cropix/

Prema zakonu, u Hrvatskoj nije dozvoljeno kampiranje na slobodnim prostorima izvan registriranih kampova, te je takvo kampiranje kažnjivo. Naime, ovakav boravak turista se ne prijavljuje i ne plaća se boravišna taksa. Za nadzor nad zabranom kampiranja izvan kampova i prostora određenih za kampiranje zaduženi su komunalni redari, a kazne propisuje Turistička inspekcija Državnog inspektorata. Kazne se kreću od 200 do 1.300 eura, a može im se i zapečatiti kamp oprema na 60 dana.

PLATE PARKIRANJE I PRESPAVAJU

S obzirom da se ovakve rabote ne kažnjavaju prečesto, još je puno onih koji iskušavaju sreću, ali i onih koji koriste legalna parkirališta za noćenje u svom kamperu, iako to nije dozvoljeno.

image

Kampisti se i na području Dubrovnika ponekad odlučuju na kampiranje izvan za to predviđenih mjesta

Božo Radić/cropix/

Jedna od zgodnih aplikacija kad je riječ o spavaju na nekom od parkirališta je park4night, gdje kao zgodna za prenoćiti, pa i nekoliko noći, preporučuju i nova dubrovačka parkirališta u privatnom vlasništvu. Dnevni najam parking mjesta na, recimo, ‘Pemovom‘ parkingu u bivšoj remizi je, kako je opisao jedan kampist, 40 eura dnevno, uz napomenu da je ‘promet glasan, ali izdržljivo‘. Taj dio njegova komentara potvrđuje da je i prespavao u svom kamperu.   

- Dubrovnik je pakao za kampere. Kad već nemate izbora, 40 eura za noć je dobra opcija. Vrijedno je platiti 40 eura za očuvati živce i mirno zaspati - komentirao je drugi korisnik aplikacije.

- Preskupo je platiti 40 eura za noć bez igdje ičega - komentar je jednog Nijemca, koji je također prespavao u svom kamperu.  

image

Kampisti se i na području Dubrovnika ponekad odlučuju na kampiranje izvan za to predviđenih mjesta

Božo Radić/cropix/

I u pravu je. Primjerice, autokamp Kate u Mlinima vrlo je popularan među kampistima jer ima povoljne cijene, a vrlo je čist i uredan, te nudi sve ono što gostima treba za nezaboravan odmor.

- Super slatko mjesto za istraživanje Dubrovnika. Platili smo 76 eura za dvije noći uključujući struju (mobilna kućica, 2 osobe) i dva pranja rublja. Sanitarije čiste. Vodeni taksi odličan je način da dođete do Dubrovnika (15 eura po osobi tamo i natrag). Put do mora traje oko 5-10 minuta, gore nešto više jer je dosta strmo. Prekrasna plaža s malom šetnicom - recenzija je jednog od njihovih gostiju.

Znači, ovi što su noćili na Pemovom parkingu platili su 80 eura za dvije noći bez ikakve infrastrukture za kampere, bez sanitarija, bez mogućnosti pranja odjeće i tuširanja, a kamoli plivanja u moru i lješkarenja na plaži. U Župi dubrovačkoj, u kampu udaljenom 10-tak minuta vožnje od Grada, dobiju sve to po jeftinijoj cijeni od samog parkiranja u Gružu. A ako baš zapnu za boravak u Gradu koji je, kako je u revenziji naveo jedan kampist, ‘pakao za kampere‘, ništa veće nisu ni cijene standardnih parcela u kampu Solitudo, gdje će kampisti za dvije osobe dnevno svoj boravak platiti 70-tak eura.

Svakako, sve su to puno jeftinije opcije od one da ih na spavanju na crnjaka uhvati komunalni redar i spiči im pa i najmanju kaznu od 200 eura, da ne govorimo o najvećoj od 1.300 eura, iliti legalnih 18 dana u kampu Solitudo na Babinu kuku.

Komunalni redari naplatili 11 kazni

Komunalni redari turistima su u proteklih godinu dana naplatili 11 novčanih kazni na mjestu prekršaja. Predviđena je kazna od 200 eura, odnosno 100 eura ako se plati odmah, stigao je odgovor iz Grada Dubrovnika na naš upit o nelegalnom kampiranju na dubrovačkom području.

- Komunalno redarstvo, bilo kroz redovnu aktivnost ili po dojavama, zatiče kampiranje opisano u članku 29. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, gdje je bitno naglasiti boravak kampera te utvrđivanje samog kampiranja. Ukoliko komunalni redari ne zateknu osobe u kampiranju, već samo parkirano vozilo (primjer parkiranog vozila na parkiralištima, što nije protivno Zakonu), kroz određeni period nastavljaju obilaziti prostor s ciljem dokazivanja boravka i zaticanja samih kampera zbog naplate novčanih kazni na mjestu prekršaja - istaknuli su.

image

Kampisti se i na području Dubrovnika ponekad odlučuju na kampiranje izvan za to predviđenih mjesta

Božo Radić/cropix/
image

Kampisti se i na području Dubrovnika ponekad odlučuju na kampiranje izvan za to predviđenih mjesta

Božo Radić/cropix/
image

Kampisti se i na području Dubrovnika ponekad odlučuju na kampiranje izvan za to predviđenih mjesta

Božo Radić/cropix/
image

Kampisti se i na području Dubrovnika ponekad odlučuju na kampiranje izvan za to predviđenih mjesta

Božo Radić/cropix/
08. svibanj 2024 07:42