StoryEditorOCM
KulturaPoljak po rođenju, južnjak po uvjerenju

Prije točno 70 godina u Dubrovniku je preminuo veliki skladatelj, dirigent i pisac Ludomir Michał Rogowski: u Grad je došao zbog potrage za suncem i morem

Piše Dv
13. ožujka 2024. - 16:22

Na današnji dan prije 70 godina, preminuo je skladatelj, dirigent i pisac Ludomir Michał Rogowski. "Poljak po rođenju, južnjaku po uvjerenju", rođen je u Lublinu, a studirao je u Varšavi, Leipzigu, Műnchenu i Parizu, njegova su se djela izvodila u Parizu, Bruxellesu, ali i New Yorku, te Varšavi i Pragu. Stekavši poziciju i priznanje u Poljskoj i u Europi, odlučio je napustiti dotadašnji život te u potrazi za suncem i morskim ljepotama stigao u Dubrovnik 1926. godine i zauvijek ovdje ostao.

image

Ludomir Michał Rogowski (1881. - 1954.)

DSO

Dubrovačkom orkestru posvetio je svoje djelo Dubrovačke impresije napisano 1950., koje donosi pet glazbenih oleografija, nadahnutih prizorima koji su ga oduševljavali. “Tu je toliko ljepote, i sunca i mora da čovjek ne zna od čega početi”, pisao je u svojem dnevniku. Svoj dubrovački opus oporučno je ostavio Državni arhiv u Dubrovniku.

U povodu obiljetnice smrti, 30. svibnja, DSO će održati koncert pod ravnanjem mo Roberta Homena i uz poljsku mezzosopranisticu Joannu Dobrakowsku. Ovim koncertom također će se obilježiti 45. godišnjica uključenja Dubrovnika na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

26. travanj 2024 22:26