StoryEditorOCM
KulturaATRIJ PALAČE SPONZA

ROGOWSKI O DUBROVNIKU, DUBROVČANI O ROGOWSKOM Predstavljeno drugo izdanje knjige o dubrovačkom Poljaku koji je zračio posebnom energijom

Piše PSD.
4. listopada 2019. - 18:01
U atriju palače Sponza održano je predstavljanje drugog, proširenog izdanja knjige „Rogowski o Dubrovniku, Dubrovčani o Rogowskom“ slavistice, prevoditeljice i diplomatkinje Urszule Dzierżawske-Bukowske. Uz autoricu, knjigu su predstavili Vinicije B. Lupis, Vido Peručić i Denis Ajduković.



Knjiga je izašla u suizdavaštvu Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a posvećena je skladatelju, dirigentu, piscu, „Poljaku po rođenju, južnjaku po uvjerenju” Ludomiru Michału Rogowskom (3. X. 1881. – 13. III. 1954.) koji je 28 godina života, od 1926. do 1954., proveo u Dubrovniku.

Vido Peručić ispričao je kako se Dubrovkinja Srećka Katić, koja je živjela u civilnom dijelu Samostana sv. Jakova i koja je Rogowskog osobno poznavala, zauzela za objavu knjige o Rogowskom. Uspostavljena je po tom pitanju suradnja s poljskom Ambasadom u Zagrebu i Gradom Dubrovnikom na čijem je čelu tada bio gradonačelnik Vido Bogdanović. Također, ispričao je pozadinu nastanka Violinskog koncerta „Bucolique“.



Naime, Katić se jednog jutra rano probudila i u centralnom dijelu samostana, vrtu, vidjela bunar, na vrhu bunara bila je kruna, a u kruni kaktus sa žutim cvjetovima. Zatekla je Katić i pticu koja leži pa je uzela u ruke, a u tom trenutku pojavio se Poljak koji je vidno bio umoran jer je cijelu noć skladao. Upravo je završio svoj Violinski koncert te je, vidjevši djevojčicu, pticu, žute cvjetove kaktusa, Koncertu odlučio dati ime „Bucolique“.

Isto to djelo na repertoaru je prvog koncerta drugog izdanja festivala „Stradun Classic“ te je riječ o svjetskoj premijeri! Prvi se put djelo koje je nastalo u Dubrovniku izvodi u Dubrovniku. No, Peručić je kazao kako je bilo teško naći note. Jedan dio skladbi skladatelj je oporučno ostavio Državnom arhivu u Dubrovniku, jedan dio bio je arhivu, jedan u Parizu, jedan u njegovom rodnom Lublinu, a jedan u Varšavi. Posljednji je nakon Drugog svjetskog rata nestao, smatralo se da je izgorio, ali je kasnije pronađen i danas je dostupan muzikolozima jer se čuva u poljskoj metropoli. Uključio se i Lupis, inače urednik knjige, a zahvaljujući autorici materijal je pronađen u Beogradu u arhivi tamošnjeg radijskog orkestra. Felix Spiller nazvao je Koncert „pravim otkrićem, djelom koje će se dugo vremena izvoditi i dugo vremena slušati“.



Ajduković je pročitao jedan skladateljev zapis koji je pronašao u jednoj reviji kupljenoj na lapadskom buvljaku. Inače, na buvljaku je Ajduković pronašao i fotografiju koja prikazuje Rogowskog. Osobno ga fascinira činjenica da je Rogowski odlučio napustiti elitni život te došao živjeti u Dubrovniku. Pritom je Ajduković dodao kako nije ni danas, a sigurno nije bilo lako ni tada odlučiti se ostati u ovome gradu“. Ajdukovićev otac poznavao je skladatelja te je ostalo upamćeno kako je dubrovački Poljak zračio posebnom energijom.

Lupis je zahvalio svima koji su poduprli objavu drugog izdanja: Gradu Dubrovniku, Turističkoj zajednici grada Dubrovnika, ali i Državnom arhivu u Dubrovniku i Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Kazao je kako je njima u Družbi Ludomira Michała Rogowskog zadatak da „Rogowski ostane živ u našoj memoriji“. U novom su izdanju nadopunjeni brojni biografski podatci, tako se više može saznati o Rogowskom prije dolaska u Dubrovnik, a tijekom života u Poljskoj. Lupis je pojasnio kako se Rogowski pokazao kao vrsni književnik koji je - kako impresionist u glazbi tako i impresionist u pisanju. Riječ je o jednoj vrlo produhovljenoj osobi, a Lupis je dodao kako je knjiga prilagodljiva, ekonomična te rađena na vrlo zanimljiv način. Inače, knjiga je dvojezična pa tako ima poljski prijevod. Na kraju je urednik knjige izrazio nadu da će se muzikolozi, ali i filolozi zainteresirati za Rogowskog te da će im knjiga biti poticaj u tom smjeru.



Prije nego što se obratila okupljenima, Dzierżawska-Bukowska posebno je pozdravila glazbenu kritičarku i muzikologinju Ileanu Grazio rekavši kako joj je ona itekako pomogla. Komentirala je kako je prvoj knjizi bio zadatak odgovoriti na pitanje: tko je uopće bio Rogowski? No, priznala je kako joj je najveći uspjeh bili koncerti u čast Rogowskom koji su se pet godina zaredom održavali u Dubrovniku. Napomenula je kako je Rogowski prijateljevao s Ivom Vojnovićem. Rogowski je inače autor libreta za misterij u pet dijelova „Čudo sv. Vlaha“, a upravo je Vojnović obradio legendu o sv. Vlahu.

Rekla je autorica kako u Poljskoj izlaze nova izdanja o Rogowskom, izlaze i CD-ovi s njegovim skladbama. Autorica se nada kako će drugim izdanjem knjige Rogowski biti još poznatiji, a podcrtala je kako bi se mogao detaljno istražiti skladateljev spisateljski opus. Ispričala je kako uskoro ide u skladateljev rodni grad Lublin gdje će izvesti njegova djela, a koncertu će prisustvovati i hrvatski veleposlanik.



U svakom slučaju, autorica je svojom knjigom o Rogowskom zbližila dva naroda. Glazbeno su predstavlja je upotpunili Stefani Grbić (klavir) i Dora Kamber (violina).

Drugo izdanje festivala „Stradun Classic“ započinje koncertom "Slavenska večer" u atriju Kneževa dvora večeras s početkom u 21 sat, a kao što je već navedeno, donosi svjetsku praizvedbu Violinskog koncerta "Bucolique" L.M. Rogowskog u izvedbi renomiranog
violinista aDaniela Rowlanda i DSO-a pod ravnanjem Darrella Anga. Također, proslavljena mezzosopranistica Renata Pokupić izvest će izbor iz Biblijskih pjesama A. Dvořáka. bLu
14. travanj 2024 15:16