StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRADOVI NA IZGRADNJI SUVREMENOG GP VITALJINA

Otvorenje sredinom svibnja!

7. travnja 2019. - 22:12
-Možemo Vas izvijestiti kako i dalje poduzimamo sve radnje da se radovi na graničnom prijelazu Vitaljina privedu u fazu gotovosti, kako bi se promet preko platoa i pristupnih prometnica mogao propustiti u naznačenom roku sredinom mjeseca svibnja.

Odgovor je to glasnogovornice Ministarstva financija Republike Hrvatske Sanje Bach kojim potvrđuje kako to Ministarstvo, posebno Sektor za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza s građevinarima splitske tvrtke GP Lavčević poduzima sve potrebne radnje kako bi navedeni granični prijelaz bio konačno osposobljen za kvalitetniji prekogranični promet putnika i vozila.

I doista: i prostim je okom vidljivo kako napreduju građevinski radovi na graničnom prijelazu koji je već duže od pola godine zatvoren. Zbog tih izvanrednih okolnosti, cjelokupni se cestovni promet sa susjednom Crnom Gorom odvija isključivo preko obližnjeg graničnog prijelaza Karasovići na Debelom Brijegu. Kako je GP Karasovići jedan od najfrekventnijih međunarodnih graničnih prijelaza u Hrvatskoj uopće, dovršenjem će i otvorenjem GP Vitaljina na Konfinu promet putnika od predstojeće turističke sezone konačno postati neusporedivo protočniji i kvalitetniji. Uz to, na GP Vitaljina će biti izgrađeni svi objekti za kvalitetno obavljanje svih propisanih graničnih procedura pregleda putnika i vozila prema pravilima koje u Europskoj uniji vrijede za vanjske granice te zajednice država.

Istine radi, valja reći kako su, svojedobno, dovršenje i otvorenje GP Vitaljina bili najavljeni za Uskrs ove godine, ali nećemo pogriješiti ako ustvrdimo da je do novog prolongiranja roka došlo zbog nedovoljno kvalitetne pripreme radova. Ta se ocjena posebno odnosi na nezadovoljavajuću geodetsku pripremu radova, zbog koje su građevinari na terenu naišli na neočekivane prepreke, što je odlučujuće utjecalo na odugovlačenje. Posljedično je došlo i do probijanja predviđene vrijednosti radova koja je svojedobno planirana na oko 24 milijuna kuna ili 3,3 milijuna eura. Konačna vrijednost radova jioš nije poznata ali raduje kako se, nakon prevladavanja svih iznenađenja tijekom izgradne potpornog zida, radovi sada odvijaju ubrzano. Zadovoljstvo ne kriju putnici, ali ni carinici i Granična policija na GP Karasovići koji će se otvorenjem samo nekoliko kilometara udaljenog, mnogo suvremenijeg prijelaza s četiri putničke trake rasteretiti gužve na granici s Crnom Gorom.
10. svibanj 2024 00:48