stdClass Object ( [id] => 1375883 [title] => U Hrvatskoj vlada pošast ilegalnih online kladionica. Istražili smo kako zaobilaze pravila i ‘vrte‘ ogroman novac [alias] => u-hrvatskoj-vlada-posast-ilegalnih-online-kladionica-istrazili-smo-kako-zaobilaze-pravila-i-zasto-treba-biti-oprezan [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ministar financija Marko Primorac nedavno je predstavio Prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću, koji je upućen i u javno savjetovanje, a kojima se, među ostalim, želi dodatno onemogućiti rad nelegalnim internetskim priređivačima igara na sreću. Također je u planu i postrožiti odredbe kad je u pitanju oglašavanje. 

Trenutno se ilegalne online priređivače igara na sreću sprječava tako da im se blokira IP adresa, ali oni su pronašli lukav način za zaobilaženje ove prepreke, pa bi ovaj Zakon trebao uvesti dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija prema ilegalnom priređivaču. Ministar je na predavanju istaknuo da je nelegalno priređivanje igara putem interneta jedan od ključnih izazova, pri čemu je mahom riječ o subjektima koji se nalaze u inozemstvu, pa ih je teže kontrolirati i sprječavati u poslovanju.

Samo u 2023. godini 118 milijuna eura, koji su dobiveni od poreza i naknada od igara na sreću, uloženo je u promicanje sporta, borbu protiv ovisnosti, zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom i ostalo. Ove poreze i naknade "ilegalci" vješto izbjegavaju. 

Istražili smo koliko su daleko spremni ići u tome i uvidjeli kako je potrebno samo malo "maštovitosti" i volje da bi se izigralo hrvatske regulatore internetskih domena i Poreznu upravu. Uvelike zahvaljujući tome što je, s obzirom na zakone koji su trenutno na snazi, problem moguće samo liječiti, ali ne i spriječiti.

---

---

Filip Jelavić, glavni tajnik Hrvatske udruge priređivača igara na sreću, kaže da ilegalni priređivači priređuju i "land based" i virtualne igre na teritoriju Republike Hrvatske. 

– To uključuje i ilegalne inozemne priređivače, koji postupaju protivno Općem poreznom zakonu, koji propisuje da ako se određena gospodarska djelatnost obavlja putem interneta, nadležno porezno tijelo može izdati nalog o zabrani daljnjeg rada ako priređivač ne ispunjavanja sve propisane zahtjeve – kaže, a kazna za opisano iznosi i do tri godine zatvora. 

– Internet je omogućio plasiranje ilegalnih igara na sreću, među ostalim, i hrvatskim igračima. Države se teško snalaze u borbi protiv ilegalaca. Mi smo udruga koja poznaje suvremena rješenja, imamo iskustva u borbi, a ključno je ustrajati na primjeni zakona, koji su vrlo jasni i nedvosmisleni – govori. 

---

image

Filip Jelavić, glavni tajnik Hrvatske udruge priređivača igara na sreću

Nera Šimić/Cropix
---

Oglasi ilegalnih stranica preplavili su društvene mreže, oglase na portalima i stranicama, a reklamiraju se i preko specijaliziranih "promotora". 

– Potrebno je raditi na tehnički suvremenijim rješenjima, koja samostalno detektiraju i blokiraju ilegalne priređivače. Vjerujemo da je Ministarstvo financija to prepoznalo. U borbu treba uključiti i banke i alternativna sredstva plaćanja te onemogućiti oglašavanje. Neke države, poput Danske, to vrlo vješto čine. Procjena je EGBA-e (Europska udruga priređivača igara na sreću, nap. a.) da je 38 posto tržišta "sivo" tržište, odnosno da taj postotak čine ilegalni priređivači. Zamislite koliko bi se više sredstava slilo u državnu blagajnu da se taj novac kanalizira. Ogroman problem su stranice koje žive od tih priređivača, promovirajući ih kao "najbolje" i "najpovoljnije". One redom promoviraju gotovo isključivo ilegalne priređivače jer imaju koristi od "klikova" – objašnjava Jelavić.

Različite domene, ista kladionica

Kao jedan od primjera ilegalnog priređivača izdvaja stranicu 22bet.com.hr, koja bez ikakvih problema posluje na hrvatskoj domeni i pita se kako je to moguće. Provjerili smo spomenutu stranicu, na kojoj nas je čekao već spreman odgovor na pitanje: Je li "22Bet" legalan u Hrvatskoj?

– Da. "22Bet" ima dozvolu za priređivanje igara na sreću na teritoriju Republike Hrvatske zahvaljujući "Curacao" licenci koju operater posjeduje, a koja je međunarodno priznata – stoji u objašnjenu ove stranice, a u drugom dijelu teksta ista stranica se poziva na licenciju "UK Gambling Commission". 

Neuvjerljiva je i detaljna uputa o načinu isplate eventualnog dobitka.

– Za pristup iz Hrvatske igrači moraju koristiti "22Bet" alternativni link koji ih vodi do tzv. zrcalne stranice. U ovoj "22Bet" recenziji igrači iz Hrvatske mogu se bolje upoznati s ovim online operaterom – objašnjavaju na stranici jezikom koji sintaktički nije u skladu s hrvatskim standardom, a sumnjamo da bi si to dopustila jedna ozbiljna tvrtka.

Također, priređivaču je u interesu da je proces isplate i uplate što jednostavniji, bilo kakve komplikacije neka vam budu znak da nešto nije kako treba.

---

image

Ministar financija Marko Primorac

Goran Mehkek/Cropix
---

Zanimljiv je podatak da je Porezna uprava 2019. godine zabranila poslovanje stranicama "22bets.me", "22betgo.com", "22bet-bet.com" te "22betin.com". Postavlja se pitanje promijeni li isti priređivač naziv domene kada mu se postojeća zabrani i na taj način vješto izbjegava zabrane praktički stvarajući beskonačnu petlju.

Domenu može registrirati bilo tko

– Naplatnu ".com.hr" domenu mogu registrirati sve pravne i fizičke osobe iz bilo koje države tako da registrirana djelatnost na području Republike Hrvatske nije obavezna. Ovisno o vrsti domene koja se želi registrirati, postoje ograničenja koja vrsta korisnika ih može registrirati, ali ne postoje ograničenja u smislu da je određenom korisniku općenito zabranjeno registrirati domene – kaže Filip Kušević iz CARNET-a. 

Dodaje da svaki korisnik ima pravo registrirati ".hr" domenu te je korisnik isključivo odgovoran za sadržaj i korištenje registrirane domene.

– Kako Registar.hr domena nema ovlasti ulaziti u sadržaj na registriranim domenama, korisnike upućujemo da što prije sve ilegalne aktivnosti prijave nadležnim institucijama, poput policije ili suda, koje će utvrditi postojanje nezakonitog sadržaja ili radnji, a na čije naloge onda CARNET može reagirati te deaktivirati spornu domenu. Unutar CARNET-a djeluje i Nacionalni CERT kojem korisnici imaju mogućnost prijaviti incidente. Ako NCERT utvrdi postojanje incidenta koji je u njihovoj nadležnosti, također Registru.hr domena predlaže deaktivaciju domene – objašnjava. 

Sve ".hr " domene u Republici Hrvatskoj moguće je registrirati jedino preko CARNET-a, ali ono što potencijalno daje prostor ilegalnim priređivačima jest činjenica da korisnici nisu dužni navesti u koje svrhe će se koristiti domena. Pitali smo ih i tko stoji iza domene "22.bet.com.hr". 

– Provjerom smo utvrdili da je korisnik spomenute domene fizička osoba. Zbog Opće uredbe o zaštiti podatak, osobni podaci fizičkih osoba na koje je domena registrirana više nisu javno dostupni – navodi Kušević.

---

image

Ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz

Boris Kovačev/Cropix
---

Obratili smo se i Poreznoj upravi, koja kaže da društvima koja nisu stekla pravo priređivanja odlukom Vlade Republike Hrvatske i odobrenja Ministarstva financija nije dopušteno priređivanje igara na sreću u Republici Hrvatskoj.

Porezna uprava postupa samo po prijavi

– Intencija Porezne uprave je da se brže i efikasnije spriječe stranice s nedozvoljenom ponudom igara na sreću, stoga se ne može procijeniti koliko online priređivača igara na sreću trenutno ilegalno djeluje na prostoru Republike Hrvatske, uz to stranice i podstranice svakodnevno se otvaraju – objašnjavaju, a dodaju i da do današnjeg dana ni jedno društvo kojem je izdan nalog o zabrani rada nije otklonilo razloge zabrane rada niti zatražilo pravo priređivanja igara na sreću u Hrvatskoj. 

Potvrđuju da je društvo "22Bet" jedan od ilegalnih priređivača.

– Želimo istaknuti da društvo nema pravo priređivanja igara na sreću u Republici Hrvatskoj nevezano na licencu koju posjeduje. Priređivanje igara na sreću nije harmonizirano područje, već države samostalno uređuju pravila i uvjete priređivanja. Pri odabiru poreznih obveznika za nadzor uzimaju se u obzir i prijave i inicijative drugih tijela i građana, te se postupa po svakoj zaprimljenoj prijavi. Slijedom navedenoga, Ministarstvo financija, Porezna uprava nalog o zabrani rada web-adresa priređivača igara na sreću donosi po službenoj dužnosti i uz uvažavanje svih zaprimljenih prijava – zaključuju. 

Valjda će dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija, koje su predviđene novim Zakonom, biti prepreka koju ilegalci neće moći zaobići. Trenutno u svijetu online klađenja vlada "zakon divljine" zbog ogromnog broja novih stranica koje svakodnevno "niču", ali i zbog trenutnog načina kontroliranja koji funkcionira po principu prijave, a koji, očito, nije dovoljno efikasan. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki problem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => veliki problem 2 0 8280 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-20 13:55:39 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mia Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-27 14:30:39 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-03-27 14:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U Hrvatskoj vlada pošast ilegalnih online kladionica. Istražili smo kako zaobilaze pravila i 'vrte' ogroman novac page_title=U Hrvatskoj vlada pošast ilegalnih online kladionica. Istražili smo kako zaobilaze pravila i 'vrte' ogroman novac [metakey] => online kladionice, marko primorac, filip jelavić, hrvatska udruga priređivača igara na sreću, Ministarstvo financija RH, Porezna uprava, CARNET [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26862467.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809122.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26800248.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26800239.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26800226.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26800221.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26862466.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija: SD; Shutterstock, Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ministar financija Marko Primorac<\/p>","

Filip Jelavi\u0107, glavni tajnik Hrvatske udruge prire\u0111iva\u010da igara na sre\u0107u<\/p>","

Filip Jelavi\u0107, glavni tajnik Hrvatske udruge prire\u0111iva\u010da igara na sre\u0107u<\/p>","

Zagreb, 180324.
\nZrinjevac.
\nFilip Jelavic, glavni tajnik Hrvatske udruge priredjivaca igara na srecu.
","

Zagreb, 180324.
\nZrinjevac.
\nFilip Jelavic, glavni tajnik Hrvatske udruge priredjivaca igara na srecu.
","

Ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x676","hd_26862467_1920.jpg":"1920x1080","k_26862467_1280.jpg":"1280x1280","k_26862467_1024.jpg":"1024x1024","k_26862467_640.jpg":"640x640","k_26862467_480.jpg":"480x480","k_26862467_340.jpg":"340x340","k_26862467_220.jpg":"220x220","o_26862467_1280.jpg":"1280x865","o_26862467_1024.jpg":"1024x692","o_26862467_640.jpg":"640x432","o_26862467_480.jpg":"480x324","o_26862467_340.jpg":"340x229","o_26862467_220.jpg":"220x148","h_26862467_1280.jpg":"1280x854","h_26862467_1024.jpg":"1024x683","h_26862467_640.jpg":"640x427","h_26862467_480.jpg":"480x320","h_26862467_340.jpg":"340x227","h_26862467_220.jpg":"220x147","pp_26862467_1280.jpg":"1280x1628","pp_26862467_1024.jpg":"1024x1303","pp_26862467_640.jpg":"640x814","pp_26862467_480.jpg":"480x611","pp_26862467_340.jpg":"340x432","pp_26862467_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26809122_1920.jpg":"1920x1080","k_26809122_1280.jpg":"1280x1280","k_26809122_1024.jpg":"1024x1024","k_26809122_640.jpg":"640x640","k_26809122_480.jpg":"480x480","k_26809122_340.jpg":"340x340","k_26809122_220.jpg":"220x220","o_26809122_1280.jpg":"1280x853","o_26809122_1024.jpg":"1024x682","o_26809122_640.jpg":"640x426","o_26809122_480.jpg":"480x320","o_26809122_340.jpg":"340x226","o_26809122_220.jpg":"220x146","h_26809122_1280.jpg":"1280x854","h_26809122_1024.jpg":"1024x683","h_26809122_640.jpg":"640x427","h_26809122_480.jpg":"480x320","h_26809122_340.jpg":"340x227","h_26809122_220.jpg":"220x147","pp_26809122_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809122_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809122_640.jpg":"640x814","pp_26809122_480.jpg":"480x611","pp_26809122_340.jpg":"340x432","pp_26809122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26800248_1920.jpg":"1920x1080","k_26800248_1280.jpg":"1280x1280","k_26800248_1024.jpg":"1024x1024","k_26800248_640.jpg":"640x640","k_26800248_480.jpg":"480x480","k_26800248_340.jpg":"340x340","k_26800248_220.jpg":"220x220","o_26800248_1280.jpg":"1280x1920","o_26800248_1024.jpg":"1024x1536","o_26800248_640.jpg":"640x960","o_26800248_480.jpg":"480x720","o_26800248_340.jpg":"340x510","o_26800248_220.jpg":"220x330","h_26800248_1280.jpg":"1280x854","h_26800248_1024.jpg":"1024x683","h_26800248_640.jpg":"640x427","h_26800248_480.jpg":"480x320","h_26800248_340.jpg":"340x227","h_26800248_220.jpg":"220x147","pp_26800248_1280.jpg":"1280x1628","pp_26800248_1024.jpg":"1024x1303","pp_26800248_640.jpg":"640x814","pp_26800248_480.jpg":"480x611","pp_26800248_340.jpg":"340x432","pp_26800248_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26800239_1920.jpg":"1920x1080","k_26800239_1280.jpg":"1280x1280","k_26800239_1024.jpg":"1024x1024","k_26800239_640.jpg":"640x640","k_26800239_480.jpg":"480x480","k_26800239_340.jpg":"340x340","k_26800239_220.jpg":"220x220","o_26800239_1280.jpg":"1280x853","o_26800239_1024.jpg":"1024x682","o_26800239_640.jpg":"640x426","o_26800239_480.jpg":"480x320","o_26800239_340.jpg":"340x226","o_26800239_220.jpg":"220x146","h_26800239_1280.jpg":"1280x854","h_26800239_1024.jpg":"1024x683","h_26800239_640.jpg":"640x427","h_26800239_480.jpg":"480x320","h_26800239_340.jpg":"340x227","h_26800239_220.jpg":"220x147","pp_26800239_1280.jpg":"1280x1628","pp_26800239_1024.jpg":"1024x1303","pp_26800239_640.jpg":"640x814","pp_26800239_480.jpg":"480x611","pp_26800239_340.jpg":"340x432","pp_26800239_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26800226_1920.jpg":"1920x1080","k_26800226_1280.jpg":"1280x1280","k_26800226_1024.jpg":"1024x1024","k_26800226_640.jpg":"640x640","k_26800226_480.jpg":"480x480","k_26800226_340.jpg":"340x340","k_26800226_220.jpg":"220x220","o_26800226_1280.jpg":"1280x853","o_26800226_1024.jpg":"1024x682","o_26800226_640.jpg":"640x426","o_26800226_480.jpg":"480x320","o_26800226_340.jpg":"340x226","o_26800226_220.jpg":"220x146","h_26800226_1280.jpg":"1280x854","h_26800226_1024.jpg":"1024x683","h_26800226_640.jpg":"640x427","h_26800226_480.jpg":"480x320","h_26800226_340.jpg":"340x227","h_26800226_220.jpg":"220x147","pp_26800226_1280.jpg":"1280x1628","pp_26800226_1024.jpg":"1024x1303","pp_26800226_640.jpg":"640x814","pp_26800226_480.jpg":"480x611","pp_26800226_340.jpg":"340x432","pp_26800226_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26800221_1920.jpg":"1920x1080","k_26800221_1280.jpg":"1280x1280","k_26800221_1024.jpg":"1024x1024","k_26800221_640.jpg":"640x640","k_26800221_480.jpg":"480x480","k_26800221_340.jpg":"340x340","k_26800221_220.jpg":"220x220","o_26800221_1280.jpg":"1280x853","o_26800221_1024.jpg":"1024x682","o_26800221_640.jpg":"640x426","o_26800221_480.jpg":"480x320","o_26800221_340.jpg":"340x226","o_26800221_220.jpg":"220x146","h_26800221_1280.jpg":"1280x854","h_26800221_1024.jpg":"1024x683","h_26800221_640.jpg":"640x427","h_26800221_480.jpg":"480x320","h_26800221_340.jpg":"340x227","h_26800221_220.jpg":"220x147","pp_26800221_1280.jpg":"1280x1628","pp_26800221_1024.jpg":"1024x1303","pp_26800221_640.jpg":"640x814","pp_26800221_480.jpg":"480x611","pp_26800221_340.jpg":"340x432","pp_26800221_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26862466_1920.jpg":"1920x1080","k_26862466_1280.jpg":"1280x1280","k_26862466_1024.jpg":"1024x1024","k_26862466_640.jpg":"640x640","k_26862466_480.jpg":"480x480","k_26862466_340.jpg":"340x340","k_26862466_220.jpg":"220x220","o_26862466_1280.jpg":"1280x853","o_26862466_1024.jpg":"1024x682","o_26862466_640.jpg":"640x426","o_26862466_480.jpg":"480x320","o_26862466_340.jpg":"340x226","o_26862466_220.jpg":"220x146","h_26862466_1280.jpg":"1280x854","h_26862466_1024.jpg":"1024x683","h_26862466_640.jpg":"640x427","h_26862466_480.jpg":"480x320","h_26862466_340.jpg":"340x227","h_26862466_220.jpg":"220x147","pp_26862466_1280.jpg":"1280x1628","pp_26862466_1024.jpg":"1024x1303","pp_26862466_640.jpg":"640x814","pp_26862466_480.jpg":"480x611","pp_26862466_340.jpg":"340x432","pp_26862466_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14982013 Threads: 5 Questions: 3148692177 Slow queries: 7025772 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234934543 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/u-hrvatskoj-vlada-posast-ilegalnih-online-kladionica-istrazili-smo-kako-zaobilaze-pravila-i-zasto-treba-biti-oprezan-1375883 [printLink] => /vijesti/hrvatska/u-hrvatskoj-vlada-posast-ilegalnih-online-kladionica-istrazili-smo-kako-zaobilaze-pravila-i-zasto-treba-biti-oprezan-1375883?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 505140 [name] => online kladionice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => online-kladionice [link] => /tag/online-kladionice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 683442 [name] => marko primorac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-05 22:36:46 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-primorac [link] => /tag/marko-primorac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 749387 [name] => filip jelavić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-25 19:10:25 [main_article_id] => 0 [alias] => filip-jelavic [link] => /tag/filip-jelavic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 753500 [name] => hrvatska udruga priređivača igara na sreću [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-27 14:58:02 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-udruga-priredivaca-igara-na-srecu [link] => /tag/hrvatska-udruga-priredivaca-igara-na-srecu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 452969 [name] => Ministarstvo financija RH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-financija-rh [link] => /tag/ministarstvo-financija-rh ) [5] => stdClass Object ( [id] => 323329 [name] => Porezna uprava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porezna-uprava [link] => /tag/porezna-uprava ) [6] => stdClass Object ( [id] => 679157 [name] => CARNET [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => carnet [link] => /tag/carnet ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki problem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Hrvatskoj vlada pošast ilegalnih online kladionica. Istražili smo kako zaobilaze pravila i ‘vrte‘ ogroman novac [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-18-51-09-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26862467.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija: SD; Shutterstock, Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26862467.jpg [title] => Ilustracija: SD; Shutterstock, Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809122.jpg [title] =>

Ministar financija Marko Primorac

Goran Mehkek/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26800248.jpg [title] =>

Filip Jelavić, glavni tajnik Hrvatske udruge priređivača igara na sreću

Nera Šimić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26800239.jpg [title] =>

Filip Jelavić, glavni tajnik Hrvatske udruge priređivača igara na sreću

Nera Šimić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26800226.jpg [title] =>

Zagreb, 180324.
Zrinjevac.
Filip Jelavic, glavni tajnik Hrvatske udruge priredjivaca igara na srecu.
Nera Šimić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26800221.jpg [title] =>

Zagreb, 180324.
Zrinjevac.
Filip Jelavic, glavni tajnik Hrvatske udruge priredjivaca igara na srecu.
Nera Šimić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26862466.jpg [title] =>

Ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz

Boris Kovačev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ministar financija Marko Primorac nedavno je predstavio Prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću, koji je upućen i u javno savjetovanje, a kojima se, među ostalim, želi dodatno onemogućiti rad nelegalnim internetskim priređivačima igara na sreću. Također je u planu i postrožiti odredbe kad je u pitanju oglašavanje. 

Trenutno se ilegalne online priređivače igara na sreću sprječava tako da im se blokira IP adresa, ali oni su pronašli lukav način za zaobilaženje ove prepreke, pa bi ovaj Zakon trebao uvesti dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija prema ilegalnom priređivaču. Ministar je na predavanju istaknuo da je nelegalno priređivanje igara putem interneta jedan od ključnih izazova, pri čemu je mahom riječ o subjektima koji se nalaze u inozemstvu, pa ih je teže kontrolirati i sprječavati u poslovanju.

Samo u 2023. godini 118 milijuna eura, koji su dobiveni od poreza i naknada od igara na sreću, uloženo je u promicanje sporta, borbu protiv ovisnosti, zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom i ostalo. Ove poreze i naknade "ilegalci" vješto izbjegavaju. 

Istražili smo koliko su daleko spremni ići u tome i uvidjeli kako je potrebno samo malo "maštovitosti" i volje da bi se izigralo hrvatske regulatore internetskih domena i Poreznu upravu. Uvelike zahvaljujući tome što je, s obzirom na zakone koji su trenutno na snazi, problem moguće samo liječiti, ali ne i spriječiti.

---

---

Filip Jelavić, glavni tajnik Hrvatske udruge priređivača igara na sreću, kaže da ilegalni priređivači priređuju i "land based" i virtualne igre na teritoriju Republike Hrvatske. 

– To uključuje i ilegalne inozemne priređivače, koji postupaju protivno Općem poreznom zakonu, koji propisuje da ako se određena gospodarska djelatnost obavlja putem interneta, nadležno porezno tijelo može izdati nalog o zabrani daljnjeg rada ako priređivač ne ispunjavanja sve propisane zahtjeve – kaže, a kazna za opisano iznosi i do tri godine zatvora. 

– Internet je omogućio plasiranje ilegalnih igara na sreću, među ostalim, i hrvatskim igračima. Države se teško snalaze u borbi protiv ilegalaca. Mi smo udruga koja poznaje suvremena rješenja, imamo iskustva u borbi, a ključno je ustrajati na primjeni zakona, koji su vrlo jasni i nedvosmisleni – govori. 

---

image

Filip Jelavić, glavni tajnik Hrvatske udruge priređivača igara na sreću

Nera Šimić/Cropix
---

Oglasi ilegalnih stranica preplavili su društvene mreže, oglase na portalima i stranicama, a reklamiraju se i preko specijaliziranih "promotora". 

– Potrebno je raditi na tehnički suvremenijim rješenjima, koja samostalno detektiraju i blokiraju ilegalne priređivače. Vjerujemo da je Ministarstvo financija to prepoznalo. U borbu treba uključiti i banke i alternativna sredstva plaćanja te onemogućiti oglašavanje. Neke države, poput Danske, to vrlo vješto čine. Procjena je EGBA-e (Europska udruga priređivača igara na sreću, nap. a.) da je 38 posto tržišta "sivo" tržište, odnosno da taj postotak čine ilegalni priređivači. Zamislite koliko bi se više sredstava slilo u državnu blagajnu da se taj novac kanalizira. Ogroman problem su stranice koje žive od tih priređivača, promovirajući ih kao "najbolje" i "najpovoljnije". One redom promoviraju gotovo isključivo ilegalne priređivače jer imaju koristi od "klikova" – objašnjava Jelavić.

Različite domene, ista kladionica

Kao jedan od primjera ilegalnog priređivača izdvaja stranicu 22bet.com.hr, koja bez ikakvih problema posluje na hrvatskoj domeni i pita se kako je to moguće. Provjerili smo spomenutu stranicu, na kojoj nas je čekao već spreman odgovor na pitanje: Je li "22Bet" legalan u Hrvatskoj?

– Da. "22Bet" ima dozvolu za priređivanje igara na sreću na teritoriju Republike Hrvatske zahvaljujući "Curacao" licenci koju operater posjeduje, a koja je međunarodno priznata – stoji u objašnjenu ove stranice, a u drugom dijelu teksta ista stranica se poziva na licenciju "UK Gambling Commission". 

Neuvjerljiva je i detaljna uputa o načinu isplate eventualnog dobitka.

– Za pristup iz Hrvatske igrači moraju koristiti "22Bet" alternativni link koji ih vodi do tzv. zrcalne stranice. U ovoj "22Bet" recenziji igrači iz Hrvatske mogu se bolje upoznati s ovim online operaterom – objašnjavaju na stranici jezikom koji sintaktički nije u skladu s hrvatskim standardom, a sumnjamo da bi si to dopustila jedna ozbiljna tvrtka.

Također, priređivaču je u interesu da je proces isplate i uplate što jednostavniji, bilo kakve komplikacije neka vam budu znak da nešto nije kako treba.

---

image

Ministar financija Marko Primorac

Goran Mehkek/Cropix
---

Zanimljiv je podatak da je Porezna uprava 2019. godine zabranila poslovanje stranicama "22bets.me", "22betgo.com", "22bet-bet.com" te "22betin.com". Postavlja se pitanje promijeni li isti priređivač naziv domene kada mu se postojeća zabrani i na taj način vješto izbjegava zabrane praktički stvarajući beskonačnu petlju.

Domenu može registrirati bilo tko

– Naplatnu ".com.hr" domenu mogu registrirati sve pravne i fizičke osobe iz bilo koje države tako da registrirana djelatnost na području Republike Hrvatske nije obavezna. Ovisno o vrsti domene koja se želi registrirati, postoje ograničenja koja vrsta korisnika ih može registrirati, ali ne postoje ograničenja u smislu da je određenom korisniku općenito zabranjeno registrirati domene – kaže Filip Kušević iz CARNET-a. 

Dodaje da svaki korisnik ima pravo registrirati ".hr" domenu te je korisnik isključivo odgovoran za sadržaj i korištenje registrirane domene.

– Kako Registar.hr domena nema ovlasti ulaziti u sadržaj na registriranim domenama, korisnike upućujemo da što prije sve ilegalne aktivnosti prijave nadležnim institucijama, poput policije ili suda, koje će utvrditi postojanje nezakonitog sadržaja ili radnji, a na čije naloge onda CARNET može reagirati te deaktivirati spornu domenu. Unutar CARNET-a djeluje i Nacionalni CERT kojem korisnici imaju mogućnost prijaviti incidente. Ako NCERT utvrdi postojanje incidenta koji je u njihovoj nadležnosti, također Registru.hr domena predlaže deaktivaciju domene – objašnjava. 

Sve ".hr " domene u Republici Hrvatskoj moguće je registrirati jedino preko CARNET-a, ali ono što potencijalno daje prostor ilegalnim priređivačima jest činjenica da korisnici nisu dužni navesti u koje svrhe će se koristiti domena. Pitali smo ih i tko stoji iza domene "22.bet.com.hr". 

– Provjerom smo utvrdili da je korisnik spomenute domene fizička osoba. Zbog Opće uredbe o zaštiti podatak, osobni podaci fizičkih osoba na koje je domena registrirana više nisu javno dostupni – navodi Kušević.

---

image

Ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz

Boris Kovačev/Cropix
---

Obratili smo se i Poreznoj upravi, koja kaže da društvima koja nisu stekla pravo priređivanja odlukom Vlade Republike Hrvatske i odobrenja Ministarstva financija nije dopušteno priređivanje igara na sreću u Republici Hrvatskoj.

Porezna uprava postupa samo po prijavi

– Intencija Porezne uprave je da se brže i efikasnije spriječe stranice s nedozvoljenom ponudom igara na sreću, stoga se ne može procijeniti koliko online priređivača igara na sreću trenutno ilegalno djeluje na prostoru Republike Hrvatske, uz to stranice i podstranice svakodnevno se otvaraju – objašnjavaju, a dodaju i da do današnjeg dana ni jedno društvo kojem je izdan nalog o zabrani rada nije otklonilo razloge zabrane rada niti zatražilo pravo priređivanja igara na sreću u Hrvatskoj. 

Potvrđuju da je društvo "22Bet" jedan od ilegalnih priređivača.

– Želimo istaknuti da društvo nema pravo priređivanja igara na sreću u Republici Hrvatskoj nevezano na licencu koju posjeduje. Priređivanje igara na sreću nije harmonizirano područje, već države samostalno uređuju pravila i uvjete priređivanja. Pri odabiru poreznih obveznika za nadzor uzimaju se u obzir i prijave i inicijative drugih tijela i građana, te se postupa po svakoj zaprimljenoj prijavi. Slijedom navedenoga, Ministarstvo financija, Porezna uprava nalog o zabrani rada web-adresa priređivača igara na sreću donosi po službenoj dužnosti i uz uvažavanje svih zaprimljenih prijava – zaključuju. 

Valjda će dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija, koje su predviđene novim Zakonom, biti prepreka koju ilegalci neće moći zaobići. Trenutno u svijetu online klađenja vlada "zakon divljine" zbog ogromnog broja novih stranica koje svakodnevno "niču", ali i zbog trenutnog načina kontroliranja koji funkcionira po principu prijave, a koji, očito, nije dovoljno efikasan. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija: SD; Shutterstock, Cropix Goran Mehkek/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Boris Kovačev/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

Ministar financija Marko Primorac

Nera Šimić/Cropix

Filip Jelavić, glavni tajnik Hrvatske udruge priređivača igara na sreću

Nera Šimić/Cropix

Filip Jelavić, glavni tajnik Hrvatske udruge priređivača igara na sreću

Nera Šimić/Cropix

Zagreb, 180324.
Zrinjevac.
Filip Jelavic, glavni tajnik Hrvatske udruge priredjivaca igara na srecu.

Nera Šimić/Cropix

Zagreb, 180324.
Zrinjevac.
Filip Jelavic, glavni tajnik Hrvatske udruge priredjivaca igara na srecu.

Boris Kovačev/Cropix

Ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/u-hrvatskoj-vlada-posast-ilegalnih-online-kladionica-istrazili-smo-kako-zaobilaze-pravila-i-zasto-treba-biti-oprezan-1375883 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d27548a8a9e8ea946054db760701540961f2df21 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Hrvatskoj+vlada+po%C5%A1ast+ilegalnih+online+kladionica.+Istra%C5%BEili+smo+kako+zaobilaze+pravila+i+%E2%80%98vrte%E2%80%98+ogroman+novac&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-hrvatskoj-vlada-posast-ilegalnih-online-kladionica-istrazili-smo-kako-zaobilaze-pravila-i-zasto-treba-biti-oprezan-1375883 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-hrvatskoj-vlada-posast-ilegalnih-online-kladionica-istrazili-smo-kako-zaobilaze-pravila-i-zasto-treba-biti-oprezan-1375883 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki problem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaveliki problem

U Hrvatskoj vlada pošast ilegalnih online kladionica. Istražili smo kako zaobilaze pravila i ‘vrte‘ ogroman novac

Piše Mia Uzinić
27. ožujka 2024. - 15:06

Ministar financija Marko Primorac nedavno je predstavio Prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću, koji je upućen i u javno savjetovanje, a kojima se, među ostalim, želi dodatno onemogućiti rad nelegalnim internetskim priređivačima igara na sreću. Također je u planu i postrožiti odredbe kad je u pitanju oglašavanje. 

Trenutno se ilegalne online priređivače igara na sreću sprječava tako da im se blokira IP adresa, ali oni su pronašli lukav način za zaobilaženje ove prepreke, pa bi ovaj Zakon trebao uvesti dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija prema ilegalnom priređivaču. Ministar je na predavanju istaknuo da je nelegalno priređivanje igara putem interneta jedan od ključnih izazova, pri čemu je mahom riječ o subjektima koji se nalaze u inozemstvu, pa ih je teže kontrolirati i sprječavati u poslovanju.

Samo u 2023. godini 118 milijuna eura, koji su dobiveni od poreza i naknada od igara na sreću, uloženo je u promicanje sporta, borbu protiv ovisnosti, zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom i ostalo. Ove poreze i naknade "ilegalci" vješto izbjegavaju. 

Istražili smo koliko su daleko spremni ići u tome i uvidjeli kako je potrebno samo malo "maštovitosti" i volje da bi se izigralo hrvatske regulatore internetskih domena i Poreznu upravu. Uvelike zahvaljujući tome što je, s obzirom na zakone koji su trenutno na snazi, problem moguće samo liječiti, ali ne i spriječiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 20:51