Županija Župa dubrovačka

OPĆINA PRIJAVLJUJE NELEGALNO ODLAGALIŠTE, VLASNIK NEGIRA OPTUŽBE:

Stalno mu pišu prekršaje, ali Frano Maslać obećava: 'Sve ću sanirati i posaditi masline!'

OPĆINA PRIJAVLJUJE NELEGALNO ODLAGALIŠTE, VLASNIK NEGIRA OPTUŽBE:
Stanje na Gornjem Brgatu postalo je neizdrživo, događa se pravi ekocid, žale se Brgaćani i šalju fotografije velike količine otpada koji sad već prijeti 'prelijevanjem' na državnu cestu koja prolazi ispod i može ugroziti sudionike u prometu. Zbog toga je vlasniku zemljišta upućena i prijava sa strane Hrvatskih cesta, a bilo je i puno prekršajnih naloga koje mu je ispostavila Općina Župa dubrovačka.

Stalno mu pišemo prekršaje

- Njemu se izgleda više isplati plaćati kazne nego prestati s iskrcavanjem šuta i smeća na svom zemljištu - komentirao je načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli. Uputio nas je svom pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela koji više zna o ovom slučaju. Jure Marić kaže da je riječ o privatnom poduzetniku Franu Maslaću koji tu iskrcava taj otpad i kojem su zvali policiju i inspekciju nebrojeno puta, ali dosad bez očitih rezultata...
- Taj otpad prijeti državnoj cesti D-223 - rekao je Marić. - Reagirale su i Hrvatske ceste, iz kojih su zvali cestovnog inspektora. To smeće pada preko pokosa prema državnoj cesti i već je u pojasu ceste. To čak nije ni šut, nego baš smeće. Uredno mu pišemo prekršajne naloge, po našim ovlastima i prema zakonu o komunalnom redu i komunalnom gospodarstvu jer je iskrcavanje bilo kakvog materijala zabranjeno. To onda ide na sud, pa su tu opet komedije sa sudom... Njemu je jeftinije platiti kaznu nego propustiti turu - istaknuo je Jure Marić, te dodao da je jedan njihov prekršajni nalog 5.000 kuna.
- To nije malo, ali ni ture nisu jeftine. Ne možemo mi biti tu svaki dan za svaki kamion - obrazložio je Marić vjerojatnu vlasnikovu računicu.
Riječ je o zemljištu iznad ceste, iz pravca Dupca 200-tinjak metara prije kružnog toka na Gornjem Brgatu blizu crkve svete Ane. Tu se nalazi čestica zemlje Frana Maslaća, kojeg smo također nazvali za komentar cijele situacije.

'Nigdje u Hrvatskoj nema legalnog deponija!'

- Ima i Općina Župa svoj deponij, ali na Donjem Brgatu, koje sakriju zemljom. Nek' dozvole meni za 300, 500 kuna po kamionu i zdravo! - uzbuđeno je odgovorio Frano Maslać. - Nigdje nema legalnog deponija, ni u nas ni u cijeloj Hrvatskoj! Kad sam ih pitao u Općini 'a gdje ja da odlažem', ništa mi nisu rekli. Ja odvajam otpad koliko je moguće odvajati, metal, papir, najlon, karton, pitajte u Čistoći koliko je Frano Maslać platio za odvoz krupnog otpada! - rekao je.
- To je moje zemljište i ja to ravnam. To ću sve sanirati i posaditi masline. Neće pasti ništa po cesti! Ja imam gore mrežu. Predao sam u Dubrovnik ceste i uzeo geodeta da stavim zid. Ako padne dolje kamen, ja odgovaram za to - nastavio je Maslać. - Uzeo sam geodeta da odredi dokle je moje i da stavim zid, visine koliko daju, 2,3,5 metara, nije bitno. Koliko sam samo puta odvozio na Osojnik i u Čistoću, ali ako je mješani šut, ima i pločica i kamena i gume, što ću ja s tim? Zvali su me iz Župe. Čim bude prva prilika, ja ću to sanirati i zemljom pokriti. Nije me nitko prijavljivao ima pola godine. Četiri puta sam platio kazne jer sam kipovo. Tko je to još platio kaznu, itko u županiji? Ja kipam na svoje! Imam papire sve. Što ću ja što se moje vidi s puta! A gdje su druge deponije, njih 25-30, po Župi, po Mokošici, svukuda ih ima! Otiđite pa pogledajte. Dođite za 15 dana kod mene i vidjet ćete da se s ceste neće više vidjeti niti jedna vreća - obećao je Frano Maslać.

Naslovnica Župa dubrovačka

Najčitanije

Tri godine nakon jezivog napada sabljom

Tri godine nakon jezivog napada sabljom
Sjeća li se itko Mirjane Kristović iz Župe dubrovačke? Teško je na prvu povezati o kome se radi, no ako se spome...
Tri godine nakon jezivog napada sabljom

Najnovije