Županija Župa dubrovačka

UPOZORAVAJU NA NEISPRAVAN VENTILACIJSKI SUSTAV

MAME IZ DUBROVNIKA I OKOLICE Pokrenule peticiju za poboljšanje uvjeta rada u školskoj dvorani OŠ Župa dubrovačka

UPOZORAVAJU NA NEISPRAVAN VENTILACIJSKI SUSTAV

Grupa "Mame iz Dubrovnika i okolice", okupljena na društvenim mrežama, početkom listopada uputile su dopis nadležnim državnim i županijskim  institucijama kao i Pravobraniteljici za djecu u kojemu upozoravaju na neadekvatno stanje sportske dvorane u Osnovnoj školi Župa Dubrovačka.

U dopisu je istaknuto kako se zbog ostakljenosti dvorane koja je obložena fasadnim panelima crne boje stvara efekt staklenika u kojemu djeca svakodnevno treniraju i pohađaju satove tjelesnog odgoja. Zbog gustog rasporeda prostor glavne dvorane dijeli se na više manjih dvorana. U određenom vremenskom periodu 70-ak djece zajedno boravi u dvorani baveći se fizičkom aktivnošću.  Bez adekvatne ventilacije, svako aktivno kretanje postaje neugodan izazov.

"O narušenom zdravlju djece svjedoče roditelji čije su izjave u prilogu ovog dopisa te komentari roditelja koji su potpisali peticiju na ovu temu. Djeca kolabiraju uslijed obavljanja tjelesne aktivnosti. Nakon pola sata odustaju od treninga jer ne mogu disati, a zbog visokih temperatura u dvorani, već u proljetnim mjesecima sat tjelesnog odgoja primorana su izvoditi na vanjskom terenu koji nije prilagođen djeci.  Zdravstveni problemi djece nakon sata tjelesnog odgoja prijavljeni su prošle godine u studenom i nadležnoj pedijatrici", stoji u dopisu.
 
Naime, školska sportska dvorana svoja vrata otvorila je u ožujku 2016. godine. Možda se i sami sjećate problema sa izgradnjom dvorane planiranoj još od 2003. godine, kada je investitor bilo tadašnje Ministarstvo za javne radove, a potom  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Prvi izvođač je bio GP Dubrovnik, ali je ta tvrtka zapala u financijske probleme pa je nakon novog javnog natječaja Ministarstvo regionalnog razvoja potpisalo ugovor s tvrtkom Feniks iz Slavonskog Broda, koja je inače radila na više državnih projekta širom Hrvatske.  Međutim, i drugi izvođač, tvrtka Feniks, zapala je u financijske probleme nakon čega su se radovi zaustavili.  Nakon višegodišnjeg čekanja da investitor Ministarstvo regionalnog razvoja raskine ugovor s tvrtkom Feniks, koja radove na dvorani nije privela kraju, Općina  Župa dubrovačka provela je novi postupak javne nabave i sa tvrtkom Tonik d.d. završila radove na dvorani.
 
S obzirom na broj navedenih izvođača radova, facebook grupa "Mame iz Dubrovnika i okolice" ističu kako je moguće da je došlo do previda u instalaciji ventilacijskog sustava.

"Greške se događaju. Ono što nas brine i ljuti je što se greške ne ispravljaju i negiraju na uštrb zdravlja i budućnosti naše djece. 
 
Djeca Župe Dubrovačke, kao uostalom djeca, mladi pa i odrasli u mnogim gradovima i općinama u Lijepoj Našoj, ovise o svojim školskim sportskim dvoranama kako bi imali mogućnost bavljenja različitim sportovima. 
 
Zabrinuti roditelji više puta su se obratili upravi škole i nadležnima u našoj općini, pa tako i nedavno preko nezavisnih vijećnika na sjednici Općinskog vijeća gdje je potaknuto ovo pitanje. Odgovor koji smo dobili ovim putem od načelnika, gdina Nardellija, je da se problem ne može riješiti jer “projekt nije optimalan za ovo podneblje” i da su ishođene sve potrebne dozvole za rad. Ovim putem napominjemo kako rad ventilacijskog sustava tehnički  nije vezan za klimatsko podneblje kao ni za toplinsko-fizkalne i klimatološke čimbenike. S obzirom da se ventilacijski sustav ne koristi upitna je njegova ispravnost kao i ispravnost sustava vatrodojave koji je povezan na već spomenuti ventilacijski sustav.Također je u svojoj izjavi objavljenoj 19. rujna 2018. gosp. Nardelli istaknuo da lokalna samouprava nije u nadležnosti škole već Dubrovačko-neretvanska županija", stoji u priopćenju.
 
Roditelji djece su pokrenuli i peticiju „Peticija za poboljšanje uvjeta rada u školskoj dvorani o.š. Župa dubrovačka" .


 
 

Naslovnica Župa dubrovačka

Najčitanije

Tri godine nakon jezivog napada sabljom

Tri godine nakon jezivog napada sabljom
Sjeća li se itko Mirjane Kristović iz Župe dubrovačke? Teško je na prvu povezati o kome se radi, no ako se spome...
Tri godine nakon jezivog napada sabljom

Najnovije

Južina malo udarila u glavu 

Južina malo udarila u glavu 
Vožnja u krivom smjeru jedan je od ozbiljnijih prometnih prekršaja koji može opasno ugroziti sudionike u prometu...
Južina malo udarila u glavu